Oana Hagiescu – Blog de Mămiceală

Veneția cu copilul

Veneția este de mult timp pe lista mea de locuri de vacanță. Am aranjat să ajungem la început de octombrie. Cu copilul!

Este foarte posibil ca toamna și iarna să aveți parte de ceață. Sau de „acqua alta” cum se întâmplă în aceste zile. Noi am aterizat pe o super ceață, pe pilot automat, ceea ce ne-a dat un pic de adrenalină, noroc că Alexa a dormit liniștită tot zborul.

Veneția este fascinantă!

Canalele și străduțele înguste au un farmec aparte. Fiecare colț, pod, clădire sau gondolă poate fi scena unei secvențe de film. Acest loc minunat te face să te îndrăgostești de el!

Ce mi-a plăcut la Veneția

☑ Aerul călduț și lumina blândă de Italia

Lumina în Italia cade altfel parcă, iar soarele are o dulceață cu care luminează fiecare colțișor din clădirile venețiene.

☑ Minunăția construcțiilor direct din apă

Venezia nu se compară cu niciun alt oraș, este ireal. Orașul este construit pe mai mult de 100 de insule mici, unite între ele de aproape 400 de poduri, ca un puzzle. Primele construcţii au fost făcute pe fundaţii din pari de lemn înfipţi în nămol. Mai târziu, veneţienii au construit case din piatră pe fundaţii făcute din mii de stâlpi de lemn. Este foarte ciudat pentru cineva obișnuit cu spații destul de largi să vadă clădirile ieșind direct din apa canalelor.

☑ Piazza San Marco și Basilica San Marco

Piazza San Marco este piața celebră care apare în toate albumele foto de la Veneția. Napoleon ar fi spus despre ea că este “salonul Europei”. Când am văzut-o, am înțeles de ce. Încadrată de muzee și cafenele, este inima Veneției și atrage turiști la orice oră. Campanila din San Marco se află în partea din față a pieței și de sus aveți un minunat punct de belvedere de unde puteți admira orașul și laguna. Basilica di San Marco este și ea în piață, iar arhitectura ei bizantină îți taie respirația. Astăzi este catedrală, dar mult timp a fost capela dogilor.

☑ Palatul Dogilor

Este clădirea simbolică a Veneției, deci trebuie să o vedeți neapărat. În ciuda masivității clădirii, fațada pare dantelată, iar la apus lumina îi dă un aer poetic. Eu iubesc simetria, iar goticul venețian al palatului, cu marmură roz-crem și coloane cu arcade, mă unge pe suflet.

☑ Puntea Suspinelor

Venezia-Puntea-suspinelor

Puntea Suspinelor este un pod faimos constuit din calcar alb.. Dar dacă nu ești atent, poți să îl ratezi. Podul lega tribunalul de celulele închisorii, pentru ca cei condamnați să mai poată vedea libertatea pierdută, conform legendei. De pe punte însă nu se vede mai nimic, așa că totul rămâne un mit. Tot legendă este și ideea că îndrăgostiții care se sărută sub puntea suspinelor vor fi fericiți împreună. Cam ironic, nu?

☑ Înghețata

La tot pasul găsești gelaterii cu înghețată artizanală în nenumărate arome. Alexa era încântată și își alegea dinainte gustul pe care să-l încerce.

☑ Burano

venezia-burano

Căsuțele colorate de pe insula Burano au un farmec deosebit. Altă legendă spune că pescarii își vopseau casele în culori vii ca să le recunoască din larg, când se întorceau de pe mare. Și au ales o explozie de culori. Ajungeți acolo cu vaporetto, dar trebuie să schimbați la Murano. Pregătiți-vă să stați la coadă. Vaporelele vin cam la un sfert de oră, dar noi nu am reușit să ne urcăm decât după o oră.

Ce găsiți la Burano? Dantelă! Bluze, umbrele, batiste, eșarfe, chiar și un muzeu al dantelei.

Burano este cea mai fotogenică insulă. Este o plăcere să te plimbi prin acest curcubeu vesel.  Nu există case în aceeași culoare una lângă alta. Citeam că locuitorii nu își aleg culorile locuințelor cum vor, ci trebuie să facă o cerere la primărie și abia după aprobare, pot să vopsească pereții. O notă distinctă este dată de rufele întinse la uscat. Pentru că spațiul este foarte limitat, rufăria este la vedere sub ochii uimiți ai turiștilor. Chiar și chiloții!

☑ Ponte Rialto

Venetia rialto

Este cel mai vechi pod care traversează Gran Canale. Podul are un arc cu două rampe și magazine pe ambele părți. Inițial a fost o punte din bărci și mai apoi un pod de lemn care s-a dărâmat sub greutatea mulțimii care dorea să vadă alaiul de nuntă al marchizului de Ferrara. După mai multe transformări s-a ajuns la forma actuală din piatra albă.

☑ Pizza și paste

Mâncarea este bună, dar cu mai puține variante decât suntem noi obișnuiți acasă. Doar câteva feluri de pizza și alte câteva tipuri de paste. Cred că dacă îi ceri unui italian pizza cu ananas, face atac de cord pe loc. Alexa a mâncat foarte bine și cred că din punctul acesta de vedere ne putem muta liniștiți în Italia. Ce mi-a plăcut, deși nu avem neapărat nevoie, că foarte multe restaurante aveam semn că prepară paste fără gluten. Ceea ce mi se pare bine de știut pentru cei care au o astfel de dietă.

☑ Reciclarea

Venețienii sunt foarte atenți la reciclare. Proprietara apartamentului în care am stat ne-a explicat foarte clar să depozităm gunoiul selectiv. În anumite zile, un vaporetto de gunoieri venea și stătea un timp într-un anumit loc și locuitorii din zonă mergeau și duceau gunoiul. O zi plastic, o zi hârtie, o zi gunoi menajer. Nu comentează nimeni că trebuie să meargă până la vapor să arunce gunoiul. Noi strâmbăm din nas când trebuie să facem mai mult de 5 pași.

Ce nu mi-a plăcut la Veneția

☑ Aglomerația

venetia aglomeratie

La Serenissima (cea mai liniștită), cum este numită Veneția, nu este deloc liniștită. Valuri, valuri de turiști merg pe străzile înguste. Podurile și piețele sunt aglomerate tot timpul. Citeam undeva că există un proiect prin care să se interzică vânzarea produselor care nu sunt realizate în Italia, importurile ieftine din China, pentru a încuraja producția internă, dar și pentru a descuraja turiștii low-cost. Venețienii sunt exasperați de numărul mare de turiști și normal ar prefera turiști puțini care să cheltuie mult.  Este aglomerație și pe apă, multe vapoarele, bărci, gondole de pe apă, ca să facă față numărului mare de oameni care se deplasează prin oraș. Inedit mi s-a părut că salvarea vine tot cu o barcă galbenă cu sirenă.

☑ Mirosul de umezeală

Deși apa canalelor este curată, seara mai ales se simte un miros specific de umezeală. Nu pute, să ne înțelegem, dar mirosul emanat de apă poate fi neplăcut.

☑ Veneția este un oraș scump

Venetia scump

Chiar dacă ești econom și nu arunci banii aiurea, tot este mai scump decât în alte orașe din Italia. Nu cred că există extra-sezon la Veneția, așa că nu poți aștepta ceva reduceri. O cursă cu vaporetto este 7,5 euro, plimbare de jumătate de oră cu gondola 80 de euro. Suvenirurile ori sunt chinezării ieftine și urâte, ori cu sticlă de Murano sau piele naturală, deci scumpe. La restaurante îți aduc grisine sau sărățele (coperto) și la sfârșit te trezești că dai pe ele 4 euro, chiar dacă poate nu le voiai.

☑ Lipsa spațiilor pentru copii

Venetia copii

Evident că nu sunt locuri pentru copii, pentru că nu este loc în general. Totul este micuț și strâmt. Camerele, străzile, podurile, totul este îngust. Alexa a avut o entorsă înainte să plecăm, așa că am luat căruciorul cu noi. Puține poduri au rampă pentru cărucioare și uite așa am făcut mușchi cărând căruciorul în sus și în jos. Am găsit cu greu un parculeț care putea fi întrecut în dotări de orice parc mic din spatele blocului de la București. Un leagăn și o chestie pe care să te urci.  Nu am aflat unde se joacă copiii venețienilor. Bănuiesc eu că în zona continentală a orașului.

Venezia este magică, un loc pe care trebuie să îl vezi măcar o dată în viață. Te face să uiți de probleme.

Nu este cel mai primitor oraș în care să mergi cu copiii, mai degrabă mergi acolo să FACI copii!

Abonează-te la newsletter ca să afli când scriu ceva nou.

Îți plac poveștile mele și vrei să colaborăm pentru proiectul tău?

Lasă un comentariu...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește și...

expunere la ecrane

Efectele negative ale supraexpunerii copiilor la ecrane

Cazurile de copii cu întârzieri în dezvoltarea psihică și a limbajului, deficit de atenție, hiperactivitate, tulburări de comportament au crescut cu 34%, conform specialiștilor Asociației pentru Sănătate Mintală a Copilului. Iar lucrul

Hai să păstrăm legătura

Abonează-te la Newsletter