Oana Hagiescu – Blog de Mămiceală

Garderoba la control! Interviu cu Sînziana Rădulescu, consultant vestimentar

sinziana radulescu

În revistele de femei suntem îndemnate să urmăm ultimele tendințe de pe podiumurile de modă, să fim ”stylish”.

Însă când mergem la cumpărături avem de ales, de cele mai multe ori, între confort și stil. O rochie frumoasă sau joggeri și adidași?

Cel mai probabil, mai ales după apariția unui copil, va câștiga confortul. Nu prea ne vine să alergăm după mica atletă sau piticul cățărător pe tocuri.

La început de an, printre alte rezoluții am pus pe listă și ideea să am mai multă grijă de cum arăt. Sală, mai puține dulciuri și… interes pentru garderobă.

Căutările online și offline mi-au scos-o în cale pe Sînziana Rădulescu, consultant vestimentar. Și cum garderoba mea chiar are nevoie de „renovări” am fost la un workshop de stil.

Știam despre siluetele măr sau pară, dar am descoperit că există 5 tipuri de siluete, iar eu sunt… clepsidră. ⏳

Tot la această întâlnire am aflat și ce este recomandat să port, ce să scot în evidență și ce nu.

Doamnele de la întâlnirea cu Sînziana au avut momente de „aha”, “trebuie să evit volanele” sau “nu este bine să port fuste strâmte”.

Sînziana Rădulescu te face să scoți tot din dulap și să triezi lucrurile, să alegi în așa fel încât să te pui în valoare.

Am profitat și am luat-o la întrebări.

  • Multă lume confundă termenul “consultant vestimentar” cu „stilist”. Ce face un consultant vestimentar?

Este într-adevăr o confuzie între un stilist și un consultant vestimentar.

Stilistul este cel care propune publicului idei de ținute din marile colecții de modă, prin editoriale și prezentări în reviste.

Consultantul vestimentar este cel care îți poate ușura viața în fiecare dimineață. Asta, bineînțeles, după ce te cunoaște îndeajuns de bine și știe ce îți dorești. Consultantul îți propune și te învață să alegi doar ceea ce ți se potrivește și ce te reprezintă.

  • Cum ai devenit consultant vestimentar?

Mi-am ascultat pasiunea din copilărie. Când eram mică îmi plăcea un singur joc, să îmbrac și să schimb hainele păpușilor Barbie. Aveam o colecție destul de mare primită de la o mătușă din New York. Fericirea mea era să combin ținutele lor și îmi făcusem chiar și o casă de modă “Mistery”. Aveam tipare desenate, care au rămas doar pe hârtie pentru că am intrat la colegiu. Viața mea s-a rezumat de atunci la matematica și fizică.

După Politehnică am ajuns într-o corporație unde felul în care mă îmbrăcam nu se mai potrivea. Așa că am devenit, am redevenit mai bine spus, interesată de stil.

Am făcut cursurile de stilism, la Atelierele Ilbah și la DallesGo. Am început cu sfaturi legate de îmbrăcăminte date în familie și printre prietenele mele. S-au lăsat pe mâna mea, mi-au acordat încrederea lor, mai apoi m-au recomandat și altor persoane care aveau nevoie de consiliere.

Odată cu intrarea în concediul de maternitate am decis să dau o șansă pasiunii pentru styling și am pornit „Art Your Style by Sinziana”. Acest proiect este o călătorie frumoasă, cu povești minunate de viață, colaborări atipice, noi prietene și item-uri vestimentare inedite.

  • Cu ce ești diferită față de alți consultanți?

Îmi place să abordez clienții într-o manieră prietenoasă, să inspir cu o atitudine pozitivă. Motto-ul care îmi dă energie în fiecare zi este: “Life is a party. So dress for it.”

Îmbin în acest job atât latura mea analitică, pe partea de siluete și proporții, cât și latura mea artistică, joaca cu culorile, țesăturile și materialele. Art Your Style by Sinziana este pagina unde cele interesate pot urmări cele două direcții de care trebuie să ținem cont cu toții, atunci când ne compunem o ținută.

Sursa: arhivă personală
  • Cum arată o ședință cu o clientă?

Întâlnirile noastre nu sunt doar despre styling, ci și niște sesiuni de coaching în sine. Fiecare garderoba este construită pe baza unor povești de viață.

Depinde și de tipul sesiunii: poate fi consiliere vestimentară pentru un eveniment singular, față în față sau online, un wardrobe detox la clientă acasă sau o sesiune de cumpărături.

Dar cam la fiecare ședință discutăm mult, eu pun multe intrebări în așa fel încât să înțeleg exact ce îți dorește persoana care apelează la mine, iar clienta are și ea întrebări pentru că vrea să fie convinsă 100% că ia o decizie bună.

În general, recomand clientelor să treacă prin tot procesul de transformare pentru un efect vizibil în garderobă și în alegerile pe care le vor face apoi singure la cumpăraturi.

  • Care este partea favorită a jobului tău?

Wardrobe Detox-ul – nu degeaba mă recomand ca fiind „Wardrobe Architect” – pentru că are loc efectiv o “revoluție” în dulap. 

Hainele sunt scoase, probate și alese și la sfârșit ajungi să rămâi doar cu hainele pe care le iubești și pe care abia aștepți să le porți.

În cadrul unor ședințe de detoxifiere a garderobei, clientele care au rămas cu puține haine, au constatat că foarte multe dintre haine erau primite și nu le purtaseră de foarte mult timp sau niciodată. 

Noi purtăm, de fapt, cam 20% din hainele pe care le ținem în dulap. Puteți să faceți un experiment: timp de două săptămâni pozați ținuta zilnic și la finalul perioadei faceți o evaluare, câte haine folosiți și dacă se repetă. Veți avea o surpriză!

  • Maternitatea schimbă stilul unei femei?

Da, cu siguranță. Și, din păcate, nu într-un sens care să ajute pe termen lung. 

La început toate tindem spre haine în care să ne simțim cât mai lejer și să nu pierdem prea mult timp cu această activitate. Eu am observat asta mai ales în primele șase luni de viață ale fetiței mele.

Apoi, încet-încet mi-am revenit, mi-am dorit să fiu din nou feminină, chic, să port mai des rochii și fuste. Combinate cu cei mai cool adidași, ca sa pot alerga și după copil.

  • Un sfat în legătură cu stilul pe care l-ai da oricui.

Experimentează în fiecare zi cu hainele și accesoriile din dulap. Mai ales, distrează-te cu hainele, nu le lăsa pe ele să te poarte, poartă-le tu cu atitudine!

Sînziana Rădulescu
Sursa: arhivă personală
  • Spune-mi trei lucruri care nu trebuie să lipsească din dulapul unei femei.

Aș începe cu o piesă cu volum cum ar fi o cămașă, o altă piesă care să spună povestea personală și o pereche de “the perfect jeans”. 

Ai fi surprinsă ce itemuri aleg oamenii și spun că îi reprezintă. Am început să postez pe pagina Art Your Style by Sinziana povestea itemului emblema din garderobele clientelor mele și abia aștept să văd ce o să îmi arate.

  • Ai o persoană pe care o admiri pentru stilul ei?

Din România, o admir pe Domnica Mărgescu, editor Elle, iar din afară, o studiez și admir pe Sarah Jessica Parker.

Cred că este bine să urmărim persoanele pe care le admirăm pentru cum se imbracă, dar este foarte important, în același timp, să identificăm și siluete similare cu ale noastre pentru inspirație. Pe Art Your Style am avut mereu grijă să fie exemple cu toate tipurile de siluete atunci când vine vorba de tips & tricks.

Fiecare formă are părțile ei faine, demne de scos în evidență și fiecare zi merită un outfit special: life is a party so dress for it every day :-).

Sînziana Rădulescu

Dacă vreți să  găsiți inspirație pentru ținutele de fiecare zi, să aflați tendințe și idei în alegerile grele din fiecare dimineață, intrați pe pagina Art Your Style. Dacă aveți chef de “curățenie de primăvară” printre hainele care zac prin șifoniere sau urmează să mergeți la cumpărături, Sînziana Rădulescu vă ajută să faceți alegeri inspirate.

Despre modă am vorbit și cu Ioana Chereji.

Abonează-te la newsletter ca să afli când scriu ceva nou.

Îți plac poveștile mele și vrei să colaborăm pentru proiectul tău? 

Lasă un comentariu...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește și...

expunere la ecrane

Efectele negative ale supraexpunerii copiilor la ecrane

Cazurile de copii cu întârzieri în dezvoltarea psihică și a limbajului, deficit de atenție, hiperactivitate, tulburări de comportament au crescut cu 34%, conform specialiștilor Asociației pentru Sănătate Mintală a Copilului. Iar lucrul

Hai să păstrăm legătura

Abonează-te la Newsletter