Oana Hagiescu – Blog de Mămiceală

Și Oanele sunt sfinte!

sfantul ion

De Sfântul Ion petrec cei care poartă numele Ion și Ioana, dar și Ioan, Ionel, Ionica, Ionuț, Ionela (Nela).

Am întâlnit Oane care nu simt nevoia să se sărbătorească de Sfantul Ion și destui oameni care cred că Oana nu este, de fapt, Ioana.

O literă, un simplu „I”, ne face pe noi???

De ce să lăsăm o simplă literă să anuleze un motiv de petrecere?

Eu mă sărbătoresc de când mă știu de Sfântul Ion. Și îmi place atât de tare numele încât mult timp mă gândeam că pe fetița mea o va chema Ioana. Dar a venit mai repede prima mea nepoată, căreia i-am fost nașă și i-am dat și numele gândit pentru bebelușa mea.

Așa că avem dublă celebrare în familie. Triplă mai exact, pentru că mama este născută pe 7 ianuarie, chiar dacă nu are nume „regulamentar” de sfântă.

Despre numele Oana se spune că înseamnă Dumnezeu a avut milă și că Oanele sunt vesele, sociabile, înclinate spre romantism și foarte sensibile. 

A fost o vreme în care numele Oana era la modă. În liceu aveam vreo 6 Oane, numai la mine în clasă. Acum pare că alte nume sunt în topul clasamentului, iar prin parc auzi Karen, Lamis sau Jessica. 🙉

Dacă avem nevoie de un motiv în plus de petrecere, am găsit un obicei mai puţin cunoscut: Tontoroiul femeilor! În noaptea dintre Bobotează şi Sfântul Ioan nevestele se strâng şi petrec, obligatoriu în absenţa bărbaţilor. Ziua de Sfântul Ioan este cea în care “femeia este mai mare decât bărbatul”, pentru că ea dă naştere pruncilor, iar Sfântul Ioan este ocrotitorul acestora.

Deci, dragele mele Oane, petrecere să fie!

Despre cum să ne organizăm fericirea am scris aici

Abonează-te la newsletter ca să afli când scriu ceva nou.

Îți plac poveștile mele și vrei să colaborăm pentru proiectul tău? 

Lasă un comentariu...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește și...

expunere la ecrane

Efectele negative ale supraexpunerii copiilor la ecrane

Cazurile de copii cu întârzieri în dezvoltarea psihică și a limbajului, deficit de atenție, hiperactivitate, tulburări de comportament au crescut cu 34%, conform specialiștilor Asociației pentru Sănătate Mintală a Copilului. Iar lucrul

Hai să păstrăm legătura

Abonează-te la Newsletter