Oana Hagiescu – Blog de Mămiceală

Scrisul de mână, o „artă” amenințată de tehnologie!

scris de mana

Mâna sus cine a avut stilou cu ursuleț panda! 🐼

scris de mana
https://www.okazii.ro/

Cam toți cei care au făcut clasa întâi înainte de 1989!

Dacă nu aveai stilou cu panda, parcă nici nu puteai să scrii. Câte am spart, câte “s-au spart”, de fapt… 🙈

Și câte călimări am vărsat și câte bluze am pătat cu cerneală. Și sugativa! Țineți minte sugativa? Nu mai cunosc pe nimeni să folosească sugativă. Deși văd că se mai găsește pe diverse site-uri

Scriam cu stiloul ca “să ne facem mâna”, să scriem frumos. Țin minte lungile ore în care făceam liniuțe, bastonașe, bucle și cercuri. Și trebuia să  scriem toți la fel. Regulamentar, cu mâna dreaptă. Chiar dacă erai stângaci, ca mine. Ce mă mai certa învățătoarea că scriam cu mâna stângă! Și mă punea să scriu cu dreapta. Tot cu dreapta scriu și acum, deși cam toate celelalte lucruri le fac cu stânga.

 Îmi amintesc și alte ore, și mai lungi, de umplut pagini cu compuneri și comentarii. “În vacanța de vară am fost la mare”. Sounds familiar?

De ce m-a apucat nostalgia legată de scrisul de mână?

Pentru că este Ziua Internațională a Scrisului de Mână. Iar noi îl folosim din ce în ce mai rar, am devenit sclavii tastelor și ai tehnologiei. Eu am pățit să scriu de mână după o perioadă de pauză și să mi se pară puțin ciudat.

În facultate, dacă scriam, rețineam mai bine, așa că pentru examene învățam scriind. Pentru scrisul de mână folosim părți ale creierului implicate în procesele de gândire și astfel memorăm mai ușor informațiile.

În Finlanda deja orele de scris sunt înlocuite cu cele de tastat. 

O măsură extremă, din punctul meu de vedere. O fi ancorată în lumea tehnologiei, dar tot cred că ar fi păcat să pierdem așa o frumusețe de abilitate.

scris de mana
https://pixabay.com/

Când găsesc un filmuleț cu oameni talentați care fac tutoriale de caligrafie, nu pot să mă opresc și rămân până la sfârșit. Este o adevărată artă și prin ea poți să îți exteriorizezi creativitatea.  Poate ajung la un curs de caligrafie cândva!

Până atunci, abia aștept să vină vremea când Alexa va învăța să scrie.  Chiar am găsit pe un site un corector care îi ajută pe începători să țină degetele cum trebuie la scris. Mai avem un pic, dar să vezi atunci chinuială!

Acum mă duc să scriu ceva de mână! Tu când ai scris ultima dată?

Tot despre scris, aici. 

Abonează-te la newsletter ca să afli când scriu ceva nou.

Îți plac poveștile mele și vrei să colaborăm pentru proiectul tău? 

Lasă un comentariu...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește și...

expunere la ecrane

Efectele negative ale supraexpunerii copiilor la ecrane

Cazurile de copii cu întârzieri în dezvoltarea psihică și a limbajului, deficit de atenție, hiperactivitate, tulburări de comportament au crescut cu 34%, conform specialiștilor Asociației pentru Sănătate Mintală a Copilului. Iar lucrul

Hai să păstrăm legătura

Abonează-te la Newsletter