Oana Hagiescu – Blog de Mămiceală

Nu ignorați mușcăturile sau zgârieturile de pisică!

zgârieturile de pisică

A venit în sfârșit vara, a venit și relaxarea mult așteptată, așa că am început să stăm mai mult prin natură sau pe la bunici, la țară.
Dacă prin explorările voastre împreună cu copiii întâlniți pisicuțe fără stăpân, drăgăliți-le… cu atenție.

O mușcătură sau zgârietură de pisică vă poate purta pe drumuri neplăcute la doctor!

În toamnă am lăsat-o pe Alexa să mângăie o pisică de pe stradă, pe care o vedeam în fiecare zi cam în același loc. Prietenosă la început, după câteva secunde și-a dat seama că, de fapt, nu mai vrea atenție, pisica zic, și a capsat-o de mână. Spre surprinderea Alexei, dar mai ales a mea! Prin gând mi-a trecut: „o secundă las garda jos și imediat harșt”. 
Cum nu știam pe unde umblase pisica respectivă, am zis să întreb pediatra ce este de făcut în această situație. Și bine am făcut!

Aud în jurul meu „eu am crescut cu pisici în curte și mă mușcau și nu am pățit nimic” sau „este o mușcătură de pisică, nu este periculoasă” sau „dacă nu a curs sânge, este în regulă”.

Pediatra mi-a spus însă să mergem la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. dr. Matei Balș” pentru un control specializat. (Era înainte de toată nebunia de acum).

Doctora de acolo, după consult, a recomandat 5 doze de vaccin antirabic și una de antitetanos. Îl țineți minte pe motanul Tom, cu multe găuri din care ieșea apă? Cam așa mă gândeam că o să arate Alexa după injecții. Dar dozele se fac în anumite zile, după o schemă clară.

zgârieturile de pisică
Schema de tratament

Acesta este protocolul în cazul mușcăturilor sau zgârieturilor de pisică. Pentru că pe lângă rabie, mâțele de pe stradă pot transmite și alte boli.
Am vorbit cu doamna doctor Adriana Moțoc, medic primar boli infecțioase, despre mușcăturile pisicilor fără stăpân.

„Mușcăturile de pisică sunt mai greu de dezinfectat și dau infecții mai des decât cele de câini. Pisicile pot transmite boli și prin zgârieturi, boala „ghearelor de pisică”. Această boală este provocată de microbul Bartonella henselae, manifestat tipic prin mărirea ganglionilor, pustule la locul zgârieturii, dar uneori cu complicații grave (angiomatoză, encefalită, osteo-mielită). Prin saliva pisicii, deci prin mușcătură, se pot transmite stafilococi, inclusiv cel auriu, tetanos. Dacă pisica a intrat în contact cu animale sălbatice și este nevaccinată, poate transmite turbarea (rabia).”

Deci nu „este doar o zgârietură de pisică” peste care putem să trecem cu vederea! De aceea, doamna doctor Adriana Moțoc recomandă:

„Dezinfectarea corecta a rănilor și prezentarea obligatorie la medic. Acesta apreciază dacă este sau nu oportună vaccinarea antitetanos, antirabică și administrarea de antibiotice.”

Dacă nu mergeți la doctor, iar rana se infectează, dacă apar cefalee, febră sau frisoane, iar mai apoi se umflă ganglionii, veți ajunge la medic, dar cu complicații.

Pentru a stabili dacă pisica v-a transmis microbul Bartonella henselae, puteți face o analiză de sânge. La Synevo costă peste 500 de lei. 🙈

zgarieturi de pisica
Pisica "vinovată"

Am vrut să aflu ce facem în cazul zgârieturilor de pisică în vremurile acestea, când evităm pe cât posibil să ajungem la spital. Am sunat la Spitalul „Matei Balș”, iar răspunsul a fost foarte clar: prezentarea la medic pentru evaluare! Ceea ce vă recomand să faceți, oricât de neplăcut ar fi în această perioadă.

Așa că, după 6 injecții și multe lacrimi, Alexa admiră pisicile fără stăpân… de la distanță.

Despre cum să creștem copii autonomi am scris aici.

Foto articol: https://www.pexels.com

Abonează-te la newsletter ca să afli când scriu ceva nou.

Îți plac poveștile mele și vrei să colaborăm pentru proiectul tău? 

Lasă un comentariu...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește și...

expunere la ecrane

Efectele negative ale supraexpunerii copiilor la ecrane

Cazurile de copii cu întârzieri în dezvoltarea psihică și a limbajului, deficit de atenție, hiperactivitate, tulburări de comportament au crescut cu 34%, conform specialiștilor Asociației pentru Sănătate Mintală a Copilului. Iar lucrul

Hai să păstrăm legătura

Abonează-te la Newsletter