Oana Hagiescu – Blog de Mămiceală

Monica Popescu – superputerea mea este să motivez oamenii să schimbe lucruri

Monica Popescu

Pe Monica Popescu o admir pentru proiectele în care se implică. Ne-am întâlnit de câteva ori cu diverse ocazii și de Ziua Radioului m-am gândit că ea ar fi persoana pe care aș vrea s-o invit pe site. 

Am stat la palavre vreo două ore și de la discuția despre Radio Itsy Bitsy, am ajuns la multe alte subiecte.

 • Când te-am sunat pentru interviu erai la Ministerul Educației la discuții pentru Legea anti-bullying, care a fost promulgată prin eforturile voastre. Spune-mi despre acest proiect. 

La Itsy Bitsy avem un crez și anume că pentru copii cel mai important lucru este timpul de calitate pe care îl petrec împreună cu părinții. Înainte de această lege, am făcut campanie și demersuri legislative pentru 1 Iunie zi liberă. 1 Iunie este un simbol și ne-am gândit că este frustrant să ai un copil, să fie ziua lui și să nu poți să stai cu el în ziua respectivă. Iar pentru copil este și mai frustrant.

Am lucrat 9 luni la acest proiect și ne place să zicem că a fost ca o sarcină.

Când am văzut că am reușit, am căutat următorul subiect de interes pentru publicul nostru, copii și părinți. Cele mai multe probleme și cele mai multe mesaje veneau dinspre copiii care aveau această problemă, cea a bullyingului. Jumătate de an am făcut documentare și am identificat cine ce face în acest sens, instituții, oameni și i-am invitat la masa discuțiilor. Am fost un liant între cei care făceau asta deja și erau interesați să rezolve problema: ONG-uri, Poliție, Ministerul Educației, Ministerul Tineretului, ANPDCA, parlamentari, psihologi, sociologi etc.

Toate aceste puncte de vedere au fost puse cap la cap, iar deputații au venit cu propunerile legislative în Parlament. Am fost foarte fericiți când s-a votat și s-a promulgat legea, iar acum se lucrează la normele de aplicare.

Trag speranță că o să fie bine!

Monica Popescu: În perioada asta nu mai vreau să mă mai angajez nicăieri, dar la voi la radio aș lucra!”.

 • Care sunt proiectele tale dragi cu Itsy Bitsy sau fără?

Am lucrat foarte mult în corporație, dar mi-am ascultat corpul care mi-a zis la un moment dat “run away”. Am renunțat la toate beneficiile financiare, de stabilitate și am preluat Asociația Emovere cu care am făcut toate proiectele sociale pe care voiam să le fac de mai mult timp.  “Campionii sănătății”, “Bucătăreală în familie” au apărut în acea perioadă de libertate, în care ziceam că nu mai vreau să mai lucrez nicăieri.

“Campionii sănătății”  este cursa în care părinții aleargă legați de mână cu copiii. Este mai mult decât distracție, aer liber și mișcare, este despre empatie. Tu ca părinte ești obligat să fii atent la ritmul copilului tău, iar copilul este obligat să fie atent la ritmul părintelui și să se autodepășească.

Am lucrat foarte multi ani cu echipa Itsy Bitsy, dar de pe partea de partener din corporatie și le-am zis “În perioada asta nu mai vreau să mă mai angajez nicăieri, dar la voi la radio aș lucra!”. Simțeam că suntem pe aceeași lungime de undă și știam că împreună putem face lucruri minunate.

Așa am intrat în echipa Itsy Bitsy!

Mă simt cel mai bine când fac lucruri legate de copii. Vin multe idei spre mine și eu aleg cu ce rezonez. Nadia Tătaru (n.r. manager general Itsy Bitsy) mă susține chiar dacă nu sunt proiecte exclusiv Itsy Bitsy.

“Dăruiește o lume de basm” este altă campanie dragă mie, pe care o realizez împreună cu Asociația KinetoBebe.  Am vrut să schimbăm ideea că suntem generoși doar de Crăciun și de Paște. Noi vrem să facem asta tot anul, adunăm cărți, facem o bibliotecă și adunăm iar. La sfârșitul anului demonstrăm oamenilor că pot fi generoși pe tot parcursul anului. Am ales cărțile pentru că sunt ultimele pe listă într-o familie defavorizată. Pentru cărți nu ajung banii niciodată. 

Am ajuns la a 14 a bibliotecă!

daruieste o lume de basm
Sursa: http://www.itsybitsy.ro/

Monica Popescu: Copilul meu își ia în ghiozdanul oricum greu de 15 kg o carte de 500 de pagini.”

 • Campania aceasta este pe sufletul meu. Am citit și eu enorm în adolescentă și apoi am fost producător de emisiunea “Omul care aduce cartea”. Ce înseamnă pentru tine cărțile?

Cărțile au fost zona în care mă refugiam, cititul era de departe cel mai plăcut mod de a petrece timpul. Așa am fost învățată de acasă, părinții mei citeau mult. Când sunt în corzi fac trimitere la o carte. 

Cartea este autoritatea supremă pentru mine.

Am încercat să dau mai departe această pasiune. Copilul meu de aproape 13 ani citește, își ia în ghiozdanul oricum greu de 15 kg o carte de 500 de pagini. Mă întreabă lumea cum de citește. Nu cred că funcționează doar teoria că trebuie să îi vadă pe părinți că citesc. Știu părinți care citesc și totuși copiii nu vor. Secretul la mine a fost să îi dau libertate să își aleagă ea cărțile. Eu am citit “Singur pe lume” și “Coliba unchiului Tom” la început și nu îmi plăceau, am plâns foarte mult. Ei nu i-am băgat sub nas nimic, dar a avut tot timpul la dispozitie cărți pe care și le-a ales adesea singură. Una dintre plăcerile noastre este să mergem la Gaudeamus să își ia un morman de cărți. I-am citit până foarte târziu, pe la 10 ani, deși știa să citească, dar era timpul nostru împreună. Când a zis că citește singură am fost tristă și îmi este dor de cititul împreună.

Monica Popescu: “Eu din prea multă teorie, le-am luat pe toate în plex.”

 • Pentru că am ajuns la Inia, fata ta adolescentă, cum te-ai schimbat după nașterea ei?

Știu multe femei care s-au schimbat major când au devenit mame. La mine schimbarea a fost altfel. Când lucram în corporație realizam foarte multe proiecte pentru mame. Am scris reviste pentru mămici, am făcut printre primele cursuri de parenting din România. Am învățat atunci enorm, scriam foarte mult pe tema asta, mă documentam.

Și apoi am născut! Și mi-am dat seama că vorbeam din cărți.  Mi se părea că ceea ce scriam este teorie, care nu are legătură cu realitatea. Unei mame trebuie să îi transmiți multă emoție  și empatie. Și nu poți să fii empatică cu adevarat, dacă nu ai trăit tu această experiență.

Dupa ce am născut, nu am mai dat sfaturi. Sunt zeci de teorii și zeci de experiențe, și pe cuvânt dacă aș ști ce să recomand.

Singurul lucru pe care îl recomand oricărei mame este să fie echilibrată.

Eu din prea multă teorie, le-am luat pe toate în plex. Când a venit vremea să alăptez, de exemplu, știam toate teoriile despre alăptat, pentru că scrisesem despre ele. În realitate nu a fost așa, am fost la un milimetru de depresie. Mă așteptam ca totul să fie perfect, cum știam eu din cărți, că trebuie să fie, iar copilul urla de foame. Doamna doctor Ana Culcer mi-a explicat că suntem două persoane care nu se cunosc și că este nevoie de timp, ca în orice relație.

Monica Popescu
Sursa: arhiva personală

Monica Popescu: “Singura mea rugăminte este să nu îți faci rău și să nu faci rău”.

 • Ce fel de mamă ești? Ce valori vrei să transmiți fiicei tale?

Aș vrea să fiu o mamă mai autoritară, dar nu îmi iese. Nu sunt nici permisiva, dar la categoria limite tot timpul am avut provocări.

Femeile  însărcinate au tot felul de frici, se gândesc cu teamă la ce urmează. Eu nu am avut panici, dar am avut câteva coșmaruri din care m-am trezit plângând că nu știam cum o să fac față adolescenței copilului.

Acum am ajuns în aceea fază care îmi dădea coșmaruri. Zilele trecute am avut o discuție cu Inia despre bine și rău. Nu mai știam cum să îi explic despre adevărul relativ, așa că i-am dat cartea lui Daniel J. Siegel “Vâltoarea minții – puterea și rolul transformărilor cerebrale în adolescență”. O recomand tuturor părinților de adolescenți, dar și adolescenților care au tot felul de întrebări.

Noi în familie avem o regulă, pe care i-am spus-o de când era mică și o zic în continuare:  “Singura mea rugăminte pentru tine este să nu îți faci rău și să nu faci rău”. De aici poți să îți construiești întreaga moralitate.

O învăț o tehnică a lui Siegel, pe care o aplic și eu, conform căreia atunci când trebuie să iei o decizie simți în stomac dacă nu este tocmai în regulă pentru tine. Eu zic că acolo este intuiția. Știu persoane care iau decizii majore pentru comunitate și care zic “am luat decizia din stomac”.

Monica Popescu: “Eu am structura de activist, militant.”

 • Cea mai mare reușită a ta?

Inia e cea mai mare reușită, evident. Dincolo de ea, cred că mă simt cea mai mândră de mine când mă autodepășesc și mă dezvolt. Nu am cum să fiu o mamă bună, dacă nu sunt eu bine cu mine. Mă lucrez pe mine de ani buni. Merg  din provocare în provocare, dar merg inainte. Sunt mândră că merg înainte, nu stagnez și nu dau înapoi. Cele mai mari salturi de conștiință le-am avut în perioadele grele. Evoluția vine din provocări și cel mai mare dușman al evoluției omului este confortul. Ne speriem și ne ferim de suferință, dar dacă vrei să evoluezi trebuie să înghiți pastila amară a faptului că nu faci progrese din confort.

 • Care este superputerea ta?

Am acceptat acum câțiva ani, când am citit cartea Ești unu’ la un milion – You’re one in a milion” de Cristian-Daniel-Sabin Vasile, că superputerea mea este să motivez oamenii să miște lucruri și am ales să fac asta legat de binele copiilor și părinților. Dacă mi-am acceptat acestă superputere o pun în practică. Asta sunt eu! Am avut  momente când am simțit că sunt prea pasionată de ceea ce fac și iau din timpul copilului meu sau din timpul meu. Eu am structura de activist, militant. Încă învăț că trebuie să ajuți pe cei care știu să primească. Altfel nu apreciază și tu devii frustrat, iar  lucrurile ies prost. Provocarea mea la 42 de ani este să învăț să stau în banca mea și să mă bag doar unde este primit gestul. 

Aici puteți urmări proiectele pe care le realizează și susține Monica Popescu.

Și vă invit cu drag să donați cărți în bună stare, în oricare dintre centrele de colectare din București:

 1. Centrul KinetoBebe Moșilor
  Calea Moșilor nr. 158, Sector 2
 2. Centrul KinetoBebe Nord
  Intrarea Catedrei nr. 2, Sector 1
 3. Centrul KinetoBebe Sud
  Soșeaua Olteniței nr. 87-99, Sector 4
 4. Opera Comică pentru Copii
  Calea Giulești, Nr.16, sector 6

Campania „Dăruiește o lume de basm” realizată împreună cu Raluca Chișu de la Asociația Kineto Bebe este sprijinită de Itsy Bitsy FM, 4Colours și Opera Comică pentru Copii.

Abonează-te la newsletter ca să afli când scriu ceva nou.

Îți plac poveștile mele și vrei să colaborăm pentru proiectul tău? 

Lasă un comentariu...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește și...

expunere la ecrane

Efectele negative ale supraexpunerii copiilor la ecrane

Cazurile de copii cu întârzieri în dezvoltarea psihică și a limbajului, deficit de atenție, hiperactivitate, tulburări de comportament au crescut cu 34%, conform specialiștilor Asociației pentru Sănătate Mintală a Copilului. Iar lucrul

Hai să păstrăm legătura

Abonează-te la Newsletter