Oana Hagiescu – Blog de Mămiceală

Maria Duduman – “Fă bine!” pic cu pic se face mare

maria duduman

Maria Duduman este una dintre persoanele minunate pe care le-am cunoscut în ultimul an. Ne leagă multe confesiuni, sfaturi și idei, venite la cele mai neobișnuite ore, mult sprijin și susținere.

Maria este omul care cu o vorbă potrivită te face să simți că poți să faci orice!

Ne-am făcut vision board pentru 2020 împreună și observăm evoluția tot împreună.

Când mă gândesc la Maria, mă gândesc la a face bine.

„Fă Bine!” este platforma pe care a lansat-o Maria și care își propune să îi aducă laolaltă pe toți cei care cred că pot transforma în bine mediul în care trăiesc: oameni obișnuiți, ONG-uri, companii.  Adună în jurul ei oameni care luptă pentru ceea ce cred și… pentru alții.

Am stat de vorbă despre ce face cu atâta pasiune: BINELE!

Maria Duduman: “Și cei mai dificili oameni pe care i-am cunoscut atunci când au fost invitați să ajute, au făcut-o.”

 • De unde menirea” de a face bine?

Când mă gândesc de ce fac ceea ce fac, îmi dau seama că pur și simplu așa simt. Cred că fiecare avem câte o pasiune și ne ducem către împlinirea ei. Nu simt că fac ceva special, dar să construiesc Fă Bine! îmi aduce cea mai mare bucurie și împlinire. Am fost voluntar câțiva ani și înainte de asta, datorită interacțiunii cu biserica, am înțeles și am simțit bucuria de a-i ajuta pe cei care au nevoie. Apoi, trecând eu însămi printr-o situație dificilă, am ales să contribui cât pot de mult ca viața să fie mai blândă pentru noi toți. Da, sunt o persoană credincioasă: cred în Dumnezeu, în iubirea infinită, în omenie, în suflet.

 • Este ușor să faci bine?

Da, este foarte ușor. Poți să faci bine și doar ascultând și încurajând pe cineva sau zâmbindu-i unui om pe stradă și dându-i bună dimineața, sau spunându-i unei doamne „ce bine vă stă… ceva.” Nu trebuie neapărat să fie un gest mare, să construiești o casă, de exemplu. Chiar deloc. Dar dacă poți construi casa, nu te opri doar la a încuraja pe ceilalți să o facă, ci ajută-i.

Maria Duduman: “Lumea mea ideală este o lume în care totul se întâmplă într-un ritm mult mai încet decât se întâmplă în lume acum

 • Aleg oamenii să facă bine?

Acum când mă gândesc și la cei mai dificili oameni pe care i-am cunoscut și cu care într-un mediu de business poate am avut conflicte, chiar și ei, atunci când au fost invitați să ajute, au făcut-o. Aleg să cred că oamenii au ceva bun în ei în mod natural și că, dacă li se dă ocazia, se implică. Unii se implică mai greu sau nu au inițiativă în acest sens, poate li se pare că sunt vulnerabili dacă fac gesturi frumoase. Dar invitați, creându-le cadrul propice, nu prea am văzut oameni care să refuze.

fa bine
 • Te simți bine când faci bine? Este vorba puțin și de ego gâdilat?

Mă simt minunat în ceea ce fac. Nu este vorba despre ego, m-am gândit și la asta de câteva ori. Mai apare el din când în când și atunci îmi amintesc că fără Dumnezeu nu aș fi făcut nimic. Și astfel îl transform în recunoștință. Ceea ce construiesc prin platformă dă valoare vieții mele.

Eu cred într-o lume care arată un pic diferit față de cum arată lumea noastră acum. Cred că motivul pentru care suntem pe pământ este ca să trăim o experiență de bucurie împreună și să ne ajutăm unii pe ceilalți. Nicidecum să fim mereu stresați, să nu ne facem loc în propriile vieți sau să încercăm să obținem mai mult și mai mult de la cei din jurul nostru . Eu nu cred că despre asta este viața. Viața din visul meu este trăită într-o comunitate  în care ne naștem, experimentăm, trăim, ne bucurăm de viață, ne susținem reciproc, avem respect față de natură, suntem conștienți de noi. Lumea mea ideală este o lume în care totul se întâmplă într-un ritm mult mai încet decât se întâmplă acum și în care avem grijă de cei de lângă noi.

 • Ai îndoieli? Te gândești vreodată dacă ai ales drumul cel bun?

Am avut și momentele mele de îndoială, nu în utilitatea proiectului Fă Bine!, pe care am observat-o în fiecare zi prin orice interacțiune, ci mai degrabă în mine. Mă gândeam dacă am capacitatea de a construi ce mi-am propus și dacă voi putea încasa banii necesari ca să pot trăi din asta. Însă la un moment dat am renunțat la orice îndoială și m-am abandonat cu multă încredere ideii de a construi o lume mai bună.

Platforma Fă Bine! este un instrument prin care îmi pot îndeplini visul și care îmi permite să învăț enorm în fiecare zi. Și rămân deschisă către orice colaborare care mi-ar permite să fac foarte mult bine la scară și mai largă.

Maria Duduman: “Oamenii ar trebui să aibă mai multă încredere în ei și ar trebui să se iubească mai mult.”

 • Sunt momente în care te simți neputincioasă?

Extrem de rare și atunci îl rog pe Dumnezeu să mă ajute să le depășesc. Întotdeauna am fost conștientă că există soluții pentru orice situație. Și am avut momente în care am simțit nevoia de sprijin din partea celorlalți, pe care iarăși am învățat să-l cer. Mă uit în urmă, văd câte am realizat de fapt și nu prea mă mai simt fără putere. Depinde doar de mine să fac tot ce vreau! Așteptările sunt înalte, dar contează cum ajung acolo. Și mă concentrez mai mult pe proces.

voluntariat maria duduman
 • De ce să intre oamenii pe platforma “Fă bine!”?

“Fă bine!” are foarte multe oportunități de a face bine. Fie că cineva vrea să fie voluntar. Fie că își dorește să doneze. Fie că vrea să cumpere produse făcute de ONG-uri. Fie că devine membru al comunității și se întâlnește cu noi din când în când și oferă inspirație, soluții și primește, la rândul său, inspirația de care are nevoie pentru a fi fericit. Fie că știe că împreună putem face o lume mai bună, că fiecare contribuție contează și că pic cu pic se face mare.

 • Ce crezi că ar trebui să se schimbe pentru ca oamenii să se implice mai mult?

Părerea mea este că ar trebui ca oamenii să aibă mai multă încredere în ei și să se iubească mai mult. Și de ce zic asta? Spuneam mai devreme ca eu cred că în mod natural oamenii își doresc să facă bine. Ei bine, atunci când nu avem încredere în noi devenim foarte stresați și majoritatea eforturilor noastre se vor concentra pe a-i satisface pe ceilalți și a face tot ce putem pentru a acoperi “deficiențele” noastre. Nu mai lăsăm loc manifestării sufletului nostru, nevoilor noastre, inclusiv celei de a fi alături de cei în nevoie. Să te iubești pe tine înseamnă să îți dai seama ce este important pentru tine, să te respecți, să ai grijă de tine, să-ți acorzi timp în propria viață. Iar când vei manifesta toate acestea față de tine, le vei manifesta șă față de ceilalți.

Maria Duduman: Cred că orice este posibil, cu ajutorul lui Dumnezeu.”

 • Apropo de timp pentru tine, tu faci lucruri minunate pentru alții, dar ce faci pentru tine?

Fac multe pentru mine. Dincolo de faptul că ceea ce fac mă face fericită și asta este extraordinar de important, mă străduiescsă am un timp bine alocat lui Teodor astfel încât să-i fiu o mamă bună. Mai am momentele mele de întâlniri cu câteva grupuri de femei absolut minunate, am grijă de corpul meu, citesc multe cărți și caut să aflu care este cu adevărat potențialul meu. Îmi doresc să fiu în fiecare zi cea mai bună versiune a mea, cu tot ce reprezint eu.

 • Care este cea mai mare realizare a ta?

Teodor Alexandru, băiețelul meu, este minunea vieții mele. Nașterea lui mi-a dat foarte multă încredere, astfel încât acum cred că orice este posibil, cu ajutorul lui Dumnezeu. Din punct de vedere profesional, platforma Fă Bine! Este cea mai mare realizare. Este un proiect minunat, amplu, cu mai multe paliere de intervenție, gândit de la prima liniuță până la ultima. Cred că reflectă un sumar al aptitudinilor mele profesionale.

 • Întrebare de HR: unde te vezi peste 5 ani?

Uitandu-mă la ultimii 5 ani, mi-e dificil să răspund la această întrebare, fiindcă sunt conștientă că modificări majore pot apărea în viețile noastre de pe o zi pe alta. Îmi place să cred că voi face mult bine acționând internațional. Însă oriunde aș fi și orice aș face, aleg ca trăirea mea să fie de bucurie și recunoștință.

Intră pe Fă bine!  și vezi cum poți face o faptă bună.

Citește aici despre o altă femeie extraordinară, Laura Hanganu.

Abonează-te la newsletter ca să afli când scriu ceva nou.

Îți plac poveștile mele și vrei să colaborăm pentru proiectul tău?

2 thoughts on “Maria Duduman – “Fă bine!” pic cu pic se face mare”

Lasă un comentariu...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește și...

expunere la ecrane

Efectele negative ale supraexpunerii copiilor la ecrane

Cazurile de copii cu întârzieri în dezvoltarea psihică și a limbajului, deficit de atenție, hiperactivitate, tulburări de comportament au crescut cu 34%, conform specialiștilor Asociației pentru Sănătate Mintală a Copilului. Iar lucrul

Hai să păstrăm legătura

Abonează-te la Newsletter