Oana Hagiescu – Blog de Mămiceală

Lavinia Petrea – o mamă fericită

lavinia petrea

Pe Lavinia Petrea, prezentatoarea jurnalului matinal de la PRO TV, o cunosc de mult timp. Am lucrat împreună ani buni, iar în perioada când eu eram reporter am colaborat la realizarea unor reportaje. Știu cât de mult și-a dorit să aibă copii.

Deși se vedea mamă a unui singur copil, acum are trei: Mathias, Klara și Karin și este topită după ei.

Când i-am zis că aș vrea să ne vedem pentru un interviu pentru site-ul meu a zis DA imediat. Ne-am întâlnit într-o dimineață după programul de știri. Arata proaspătă ca o adolescentă, deși era trezită de la ore mici și prezentase 4 ore și jumătate știri. Are o siluetă impecabilă după trei nașteri și este o mamă relaxată și fericită.

Cum reușește? Am stat aproape două ore de vorbă, ea în față cu o cafea, iar eu cu un suc de portocale. Ar vorbi non-stop despre copiii ei, ca și mine de altfel, așa că timpul a trecut repede.

 • Cum reușești să arăți atât de bine, deși te trezești atât de devreme?

Copiii dorm bine noaptea. Mai sunt nopți cu probleme, răceli, și atunci este mai complicat. Se mai întâmplă să mă trezesc cu ochii umflați și atunci pun gheață sau linguri ținute la congelator. Cearcănele se rezolvă, dar mai este problema concentrării. După nopți nedormite au fost cazuri când nu am fost mulțumită de randamentul meu, dar s-a întâmplat și invers:  adrenalina m-a făcut să mă concentrez mai bine, deși nu dormisem.

lavinia petrea
sursa: instagram.com

Lavinia Petrea: “Mă simt mai bine în pielea mea ca niciodată.”

 • Ai un corp de adolescentă. Ții dietă, faci sport?

Am gene bune, și mama și sora mea sunt slabe. Pe lângă moștenirea genetică, copiii mă țin tot timpul în priză. Mai am un avantaj: nu simt nevoia să mănânc dulciuri. Merg la sală de două ori pe săptămână și contează enorm. Mă simt mai bne în pielea mea ca niciodată.

Am grijă de ten, mă demachiez foarte bine. Mă spăl cu săpun special pentru față și cu peria si mă hidratez. Dacă la 20 de ani îmi dădeam cu cremă rar, când îmi aduceam aminte și nu înțelegeam cât de important este acest aspect, acum simt nevoia și pun accent pe hidratare.

 • Îți doreai un singur copil, cum ai ajuns la trei?

Înainte să am copii, credeam că este foarte dificil să împarți dragostea și mă temeam că nu i-aș putea  iubi la fel. Soțul meu își dorea mai mulți copii și m-a convins că temerile mele sunt neîntemeiate. După ce a venit Mathias, am hotărât să îi facem un frățior sau o surioară. A apărut Klara, cu emoții. Cu emoții pentru că la un moment dat, la începutul sarcinii, doctorii mi-au spus că am o sarcină oprită în evoluție. Am făcut teste, am fost la mai mulți doctori și am mai așteptat puțin. Până la urmă s-a dovedit că totul era în regulă. A crescut și Klara puțin și mă gândeam că nu o să mai avem un bebeluș în casă, așa că am hotărât să mai avem încă un copil și a venit  Karin. Dar ne oprim la trei!

 • Spuneai într-o emisiune că trăiești două zile într-una singură: cea de la pupitrul Știrilor PRO TV și cea de acasă. Cât este de obositor?

Este obositor, dar mă încarcă copiii cu energie. Le cunosc așteptările foarte bine. Când îi iau de la grădiniță mergem de obicei în parc. Nu au încă vârsta la care poți să îi lași să se joace singuri și tu să stai pe bancă. Când sunt obosită și știu că nu aș fi în stare să mă joc așa cum vor ei, merge soțul să îi ia de la grădiniță și ne jucăm acasă, facem activități.

Lavinia Petrea: “Mathias dă drumul la televizor si se uită la emisiunea de știri ca să mă vadă.”

 • Cu trei copii cred că este nevoie de multă planificare. Cum este organizarea?

Totul este programat. Soțul îi duce la grădiniță, de obicei, doar când este plecat apelez la mama mea și la mama soțului. Tot la ele apelez și când lucrez, pentru că trebuie ca cineva să stea cu ei până mă întorc eu de la redacție. Când sunt toți copiii acasă fără noi,  este nevoie de două persoane. Noi ne descurcăm cu toți trei, dar pentru altcineva este mai dificil de gestionat situația. Seara dacă vreau să merg la evenimente, încerc să fiu acasă până la ora de culcare. Dacă ajung mai tarziu, ei adorm fără mine, dar rămân eu cu un gol în stomac. Dimineața Mathias mai dă drumul la televizor și se uită la emisiune ca să mă vadă.

 • Cum este ritualul de seară?

Fac baie toți deodată. Încă de când era Karin foarte mică intrau în cădița ei. Acum se joacă toți împreună și îi scot din cadă pe rând, în funcție de cum au chef de bălăceală.  Doarme fiecare în patul lui, dar o noapte pe săptămână dormim toți împreună. Pentru nopțile îngrămădite avem și o saltea lângă pat pe care mai ajunge soțul meu din cauza aglomerației.

Când era Mathias singur îi citeam foarte mult, apoi a venit Klara și nu avea răbdare să asculte povești. A fost o perioadă când mă simțeam vinovată că nu îi mai citeam lui Mathias, pentru că îi plac foarte mult cărțile, știa pe de rost pasaje din povești. Acum este Karin mică și iar nu prea putem citi. Așteptăm să mai crească și ea puțin.

Nu le citesc povești violente, “Capra cu trei iezi” sau „Scufița roșie”. Le modific, lupul nu manâncă iezii, îi  duce în pădure. Klara a auzit varianta originală și are momente când zice că vine lupul și ne fură, dar îi spun că lupul trăiește în pădure și nu are cum să vină la noi. Mergem pe metoda Montessori, iar în acest tip de pedagogie poveștile sunt cu întâmplări reale și posibile.

Lavinia Petrea: “Copiii au descoperit plăcerea jocului împreună când le-am blocat canalele de desene animate”

 • Au voie la televizor, la tabletă?

Mathias ajunsese să deschidă singur televizorul și își punea singur desene animate. Așa că am blocat canalele de desene animate. Se mai uită la televizor la posturile cu animale, dar foarte puțin. Le-am explicat că mai bine se joacă împreună decât să se uite la televizor. Coincidență sau nu, au descoperit plăcerea jocului împreună și nu mai cer desene. Tabletă nu folosesc, iar pe telefon au anumite aplicații unde crează muzică sau construiesc cu Lego Duplo. Nu cred că trebuie să interzicem total tehnologia,  cred însă că este nevoie să le controlezi și limitezi accesul la ea.

Lavinia Petrea: “Nu este vorba despre o școală potrivită, ci de un educator potrivit.”

 • Copiii vor continua cu sistemul Montessori?

Mathias și Klara merg la o grădiniță Montessori și le place. Colectivitatea iî ajută foarte mult. Klara s-a acomodat foarte repede, fără nicio lacrimă, pentru că îl avea pe fratele său lângă ea. Acum Karin plânge când îi vede că pleacă dimineața și vrea și ea. Când va mai crește puțin, va merge și ea cu ei.  Acasă noi am organizat camera și activitățile pe principiile Montessori, ca să nu îi derutăm. Le-am instruit și pe bunici. Pe mai departe, nu ne-am hotărât dacă vom merge tot pe Montessori, pentru că vrem să avem pentru toți același sistem, iar costurile școlilor particulare se înmulțesc la noi cu trei. Probabil vor merge la o școală tradițională. Cred că, până la urmă, nu este vorba de o școală potrivită, ci de un educator potrivit.

 • Ce fel de mamă ești? Panicată, protectoare, îngăduitoare?

Îmi doresc foarte mult ca ei să conștientizeze mediul și să fie independenți. Nu vreau să le spun NU, să stau cu gura pe ei. Este greu la început, dar cu timpul și cu experiența devine mai ușor. Ca să nu le interzic lucruri, evit locurile posibil periculoase. Preferăm spațiile deschise, pădurea sau locurile de joacă potrivite vârstei lor. Îmi doresc pentru ei sa învețe să își recunoască emotiile, să le înțeleagă,  să fie independenți. Dacă un copil are o bază solidă în sensul acesta, va putea  să se adapteze si va găsi singur soluțiile potrivite.

 • Ți se întâmplă să revezi în cap știri filmate și să imaginezi posibile pericole peste tot? Eu una pățesc destul de des asta.

Am pățit în timpul sarcinii când vedeam pericole la tot pasul, poate și din cauza hormonilor. Acum încerc să nu exagerez, iar soțul mă ajută foarte mult și în acest sens. Dar îmi este greu să citesc știri despre copii cu probleme, am un nod în gât și îmi dau lacrimile pe materialele video. Cazul de la Caracal m-a impresionat foarte mult, mai ales că am copilărit la bunici chiar în Caracal.

Lavinia Petrea: “Nu am avut niciodată senzația că sunt singură în povestea asta, pentru că altfel nu aveam trei copii.”

 • Soțul tău este Romulus Dan Varga, procuror șef al Secției de Urmărire Penală din cadrul Parchetului General. Are timp să te ajute?

Mă ajută chiar foarte mult. El îi duce la grădiniță și uneori trebuie să îi pregătească singur dimineața și reușește foarte bine. Când are vreo întâlnire importantă și este îmbrăcat la patru ace, mă gândesc cum aș fi eu pregătită pentru un eveniment cu doi copii mici, dar el gestionează situația cu succes. Este foarte implicat. Nu am avut niciodată senzația că sunt singură în povestea asta, că altfel nu aveam trei copii.

 • Cum sunt vacanțele voastre? 

În concedii suntem doar noi doi și ei trei, nu luăm ajutoare. Căutăm locuri protrivite, nu vrem resorturi cu agitație și mulți oameni, deși au multe activitati pentru copii. Klara și Mathias sunt scorpioni și le place foarte mult nisipul și lui Karin la fel, așa că îi lăsăm să se joace pe plajă. Nu sunt stresată să respectăm programul, nu îi forțez să mănânce. Țin minte că la Matias, primul copil, am luat aparatul de aburi cu noi să îi fac de mâncare, acum m-am relaxat. Încerc să nu iau toată casa cu noi. Îi consult la alesul hainelor și făcutul bagajelor. Reușesc să iau doar două trollere: unul pentru Klara și Matias și altul pentru noi doi și Karin. Nu prea le iau jucării în vacanțe, se joacă mai mult cu ce adună din natură.

Reușim să plecăm și singuri, dar maxim 2-3 nopți pentru că nu mă mai bucur de vacanță din cauza dorului. Ultima dată am plecat doar noi doi la relaxare în Covasna, dar nu am apucat să ne cazăm, ne-am întors în aceeași zi pentru că vomitau toți trei acasă. Am reușit totuși la doua încercare.

 • Despre copii simți vreodată că te împiedică” să faci ceva ce ți-ai dori?

Noi ne bucurăm intens de ei și de timpul petrecut împreună. Este important ca atunci când vin copiii să nu simți că te privează pe tine de anumite lucruri. Eu am avut experiențe deosebite înainte de ei. Am fost în Irak, în Afganistan, dar acum nu aș mai face lucrurile acestea. M-aș gândi de nu știu câte ori înainte, pentru că știu că trebuie să am grijă de mine, să pot să am grijă de ei.

 • Ce îți dorești foarte tare și nu ai reușit să faci până acum?

Pur și simplu nu am un lucru concret  pe care să mi-l doresc. Mă simt atât de fericită și atât de împlinită! Nu spun lucrul acesta doar de dragul de a spune, pur și simplu asta simt. Tot ce îmi doresc este să am timp pentru ei și pentru soțul meu. Poate când vor mai crește ei, o să găsesc ceva.

Lavinia Petrea este una dintre cele mai frumoase prezentatoare de pe micile ecrane, dar și una dintre cele mai discrete. O puteți vedea în timpul săptămânii la jurnalul matinal de la PRO TV alături de Mihai Dedu, iar în weekend alături de Cosmin Stan.

Pe Lavinia o găsiți pe Instagram.

lavinia petrea

Abonează-te la newsletter ca să afli când scriu ceva nou.

Îți plac poveștile mele și vrei să colaborăm pentru proiectul tău?

Lasă un comentariu...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește și...

expunere la ecrane

Efectele negative ale supraexpunerii copiilor la ecrane

Cazurile de copii cu întârzieri în dezvoltarea psihică și a limbajului, deficit de atenție, hiperactivitate, tulburări de comportament au crescut cu 34%, conform specialiștilor Asociației pentru Sănătate Mintală a Copilului. Iar lucrul

Hai să păstrăm legătura

Abonează-te la Newsletter