Oana Hagiescu – Blog de Mămiceală

Laura Hanganu – emoțiile bat logica întotdeauna

laura hanganu hipnoza

Am întâlnit-o pe Laura Hanganu la o întâlnire a Comunității Mamprenoare. A început atunci să ne vorbească despre hipnoză și toată lumea o asculta fascinată. Între noi a fost chimie și am ajuns să colaborăm. Dar cum pot să scrii despre hipnoză când nu știi exact ce se întâmplă? Așa că am fost la o sesiune, să simt cum este să îți înfrunți blocajele.

M-am dus cu mintea mea obiectivă, de ex-jurnalist. Am fost avertizată, în glumă, să fiu atentă dacă îmi pune în față un pendul și începe să îl miște. O imagine des întâlnită în filme, dar foarte departe de realitate.

Blocajul pe care îl voiam rezolvat: invizibilitatea.

Dintotdeauna am simțit nevoia să stau în umbră, să fiu în spatele camerei video, să nu ies în față. Cu toți anii petrecuți în televiziune. Credeam: “cum să cer oamenilor să mă asculte?” “nu am nimic interesant de arătat”.

M-am așezat pe canapeaua Laurei deschisă la această experiență nouă, dar și cu mintea în alertă. Exact cum NU trebuie! Pentru că în hipnoză este nevoie de multă relaxare.

Laura te ghidează ușor, cu voce blândă, printre amintiri. Iar în fața ochilor închiși îți apar scene din trecut, cel mai adesea din copilărie, momente care te-au făcut să capeți niște convingeri, conform cărora reacționezi. Credințele acestea sunt cel mai adesea limitative, te împiedică să ai viața pe care o dorești.

O întâmplare pe care am revăzut-o în regresie a fost momentul când un iubit, cu care am stat ani buni, m-a părăsit. Cu toate emoțiie și senzațiile de atunci. O altă scenă a fost vizita tatălui meu, pe care l-am văzut doar de două ori și, mai ales, plecarea lui. În ambele momente sentimentul era de abandon, că nu merit atenție, că fiecare își vede de viață fără mine. De aici convingerea că nu merit să fiu văzută, că nu am ce spune.

Foarte intensă sesiune cu Laura Hanganu, cu lacrimi și senzații aproape palpabile.

Prin hipnoză Laura m-a ajutat să înțeleg că nu mai sunt fetița abandonată de tatăl ei, nici tânăra părăsită de iubit. Sunt o femeie puternică și matură, care poate să facă tot ce își propune. Atitudinea mea s-a schimbat după sesiune și după ce am ascultat timp de 21 de zile înregistrarea audio personalizată. Și chiar se vede!

Tocmai pentru că se vede o schimbare, unul dintre primele interviuri pe oanahagiescu.ro o are ca invitată pe Laura.

  • Cum ai ajuns la hipnoză?

La un moment dat eram exasperată pentru că nu ajungeam la esența problemei. Înțelegeam că ceva nu merge,  înțelegeam și ce nu merge, dar nu știam cum să înlătur acel ceva.

Laura Hanganu: “Este ca și cum te-aș scoate de pe pilot automat.”

Eu sunt coach, am făcut NLP – programare neurolingvistică, dar mi se părea că nu era suficient. În coaching lucrezi cu mintea, este o conversație logică. În hipnoză însă lucrezi cu emoții, iar emoțiile sunt ca un cal sălbatic. Mintea este ca un călăreț care nu știe ce face. Emoțiile bat logica întotdeauna.

În hipnoză eliberez emoții din copilărie. Este ca și cum te-aș scoate de pe pilot automat. În momentul în care ești într-o situație extremă, te duci întotdeauna la ceea ce cunoști, la emoțiile de bază. Și dacă emoțiile de bază, formate în copilărie, sunt unele care nu te susțin, te întorci acolo și pierzi.

Mintea, factorul critic, cea care ne spune “DA, dar…” nu există în hipnoză. Prin diverse tehnici, eu păstrez omul în zona emoțională și atunci mintea critică ia o pauză. Poți să vezi lucrurile așa cum s-au întâmplat.

Laura Hanganu: “Avem impresia despre noi că atunci când ceva nu merge bine, toată viața noastră este distrusă.”

  • Cum te-a transformat pe tine hipnoza?

Am văzut că sunt lucruri care nu funcționează la mine. L-am auzit pe Tony Robbins spunând “omul pe care îl vedeți în fața voastră este un om construit”. Mi-am dat seama că am instrumentele să fac și eu asta. Pot să spun că m-am „desfăcut” pur si simplu în bucăți și am luat fiecare bucată în parte să văd ce nu funcționează. Avem cu toții niște emoții de bază, niște credințe clasice: nu merit, nu sunt suficient de bun, nu sunt important, vocea mea nu contează, simt că nu aparțin, că nu mă pot conecta cu oamenii.  Am văzut ce nu funcționează în viața mea și în hipnoză am mers pe firul acestor emoții în copilărie. Am văzut de unde vin toate emoțiile pe care le trăiam în viața de adult, le-am înțeles și le-am eliminat. Acum mă simt… adult, mă simt responsabilă, împăcată cu mine și împlinită.

Credem că dacă ceva nu merge bine, toată viața noastră este distrusă. De fapt, având claritate prin hipnoză, vezi exact lucrul care nu merge și vezi că este doar un singur aspect din viața ta, iar celelalte merg bine de fapt.

  • Cu ce blocaje vin oamenii la tine?

Sunt două categorii de oameni care vin la hipnoză. Unii care știu exact ce vor și au probleme de genul: îmi este frică de boală, îmi este frică  de singurătate, de avion, vreau claritate, vreau să știu care este scopul vieții mele, vreau să fac ceva și nu pot, știu că am niște piedici, dar nu știu care sunt acestea.

O altă categorie de persoane care apelează la mine este formată din oameni debusolați, de obicei cei care au suferit un traumatism, care nu își dau seama ce trebuie să facă, nu știu de unde să reînceapă.

Rezultatele sunt fabuloase în cazul acestor oameni. Transformarea lor este fantastică pentru că nu își doresc decât să aibă… o viață. Prin hipnoză sunt redați familiei lor, primesc ajutorul și îl prețuiesc cu adevărat. Răspunsul lor este foarte punctual: pot să dorm, pot să fac lucrul acesta sau pot să continui recuperarea.

Laura Hanganu: “Schimbările din hipnoză devin ale tale și le ai toată viața.”

Laura Hanganu hipnoza
sursa: laurahanganu.com
  • Cum ajuta hipnoza?

Hipnoza te ajută să scapi de limitările pe care nu știi că le ai. De exemplu am lucrat cu cineva cu frică de înălțime. A venit pentru că își dorea să facă cățărări și a luat ca pe o provocare acest lucru. În regresie a văzut că frica de înălțime este, de fapt, frica de a a-și deschide aripile, de a-și trăi viața în deplinătatea ei. Pentru ea, sesiunea de hipnoză în care a scăpat de frica de înălțimi, a însemnat o expandare a vieții, a modului în care ea se raportează la viață. Chiar și-a comandat o pereche de aripi pe care le-a pus decor în casă.

Schimbările din hipnoză devin ale tale și le ai toată viața. Sunt permanente, nu este o schimbare de comportament, este o schimbare profundă de atitudine. Sigur că mai apar probleme și după hipnoză, doar că modul în care te raportezi la ele este foarte diferit.

O mare problemă a oamenilor este credința că lucrurile sunt permanente, că nu se vor schimba niciodată. Cred că dacă avem o problemă, ea va rămâne toată viața și, mai mult decât atât, pentru aceea problemă nu există soluție. Sau dacă există o soluție, nu le este disponibilă. Lucrul acesta reiese din toate discuțiile pe care le port cu oamenii. Ei cred că alții pot, dar ei nu pot. Doar că în hipnoză poți scăpa de treaba asta. Ajungi să spui “Dacă omul acela a putut, pot și eu să fac”. Găsești scene din trecut când nu ai avut încredere, când mama, profesorii sau cineva ți-a spus niște lucruri și tu ai ajuns la concluzia că nu ai încredere în tine.

Laura Hanganu: “Nu interpretez absolut nimic, totul vine de la ei.”

  • Există efecte “adverse”?

Eu pot să vorbesc doar despre modul în care lucrez eu, nu vorbesc în general despre hipnoză. Modul în care eu lucrez este total neintruziv. Tot ce fac eu este să pun întrebări în hipnoză, iar oamenii răspund singuri. Nu îi spun eu omului ce să gândească, nu interpretez absolut nimic. Prin intrebările pe care i le pun, cel care apelează la mine ajunge singur la concluzii și face singur conexiuni.

Un bărbat cu care am lucrat avea 6 ani când i-a cerut bunicului bani pentru o gumă. Bunicul nu i-a dat, iar el, pentru că își dorea foarte tare surpriza din gumă, a furat bani și a cumpărat-o. Bunicul l-a bătut ca să îi dea o lecție, ca să îi insufle niște valori. Omul acesta suferea pentru că încă nu reușise să se ridice la valorile bunicului. În hipnoză vezi cu foarte mare claritate că tu la 6 ani erai un copil, că nu aveai habar nici măcar ce înseamnă valori, că bunicul nu avea ca valoare respectul. Și întelegi că pui  opresiune cumplită pe tine pentru niște lucruri din trecut. Tot ce fac este să îi ajut pe oameni să lege situațiile din trecut cu prezentul. Nu interpretez absolut nimic, totul vine de la ei. Acesta este modul în care practic eu hipnoza.

Laura Hanganu: “Revezi niște momente, nu le retrăiești, ești cu mine pe canapea.”

  • Ce povești te-au surprins?

Am lucrat cu o femeie de 35 de ani care avea acromegalie. Hormonul de creștere se declanșează brusc la o vârstă adultă, iar corpul continuă să crească, membrele și organele interne. Este o tulburare hormonală și se tratează medicamentos. Această femeie la 30 de ani a crezut că se îngrașă. Boala s-a declanșat pe fond de stres puternic. În hipnoză a descoperit că atunci când avea 4 ani s-a speriat că o atacă o vacă și s-a gândit “trebuie să fiu foarte mare, ca să nu mă atace”. A mai trăit același gen de emoție în alte câteva momente din viața ei. O profesoară corpolentă a lovit-o și ea a gândit la fel “trebuie să fiu foarte mare ca lucrurile acestea să nu se mai întâmple”. Acum ia în continuare medicamente, dar a redus la minim doza. Pentru că și-a eliminat cauzele emoționale, viața ei este mai echilibrată.

Ce este important de spus: când revezi niște momente în hipnoză, nu le retrăiești. Oamenii se sperie și nu vor să fie nevoiți să retrăiască niste situații. Nu le retrăiesți, ești cu mine pe canapea. Dacă ai primit o palmă la 4 ani, nu o primești din nou, revezi într-o stare de focus foarte mare niște situații din viața ta.

Laura Hanganu: “Am lucrat cu un bărbat care își bătea copiii.”

  • Te afectează poveștile oamenilor?

Sesiunile mă încarcă și îmi dau putere. Pentru că eu văd puterea care există în oameni. Îi văd în decurs de o oră cum se transformă în fața ochilor mei și particip la procesul lor de transformare. Fiecare sesiune este și despre mine. Nu vreau ca mintea mea conștientă să intervină și atunci îmi induc o stare de transă, pentru ca să putem comunica de pe același palier.

Oamenii se dezvăluie, iar eu sunt acolo doar ca să le ofer cadrul în care ei să se poată vedea pe ei. Este un spatiu de non-judecată. Am lucrat cu un bărbat care își bătea copiii, dar eu nu judec, pentru că omul acela ca să-și bată copiii avea în el furie și frustrare. I-am spus că sunt mândră de el, că a ajuns să vrea să schimbe lucrul acela. După hipnoză omul nu își mai bate copiii.

Pe mine mă fascinează puterea care există în oameni. Oamenii fac anumite lucruri pentru că la un moment dat au simțit ceva, au trăit niște momente care i-au afectat foarte tare și nu știu să  elibereze emoțiile. Eu asta fac: îi ajut pe oameni să elibereze emoțiile negative din ei, ca o supapă.

Laura Hanganu: “Caii sunt o oglindă perfectă a ceea ce nu funcționează în viața mea.”

laura hanganu hipnoza
sursa: arhiva personală
  • Cum este Laura Hanganu omul? 

Sunt un om ca toți oamenii. Poate, față de alți oameni, știu când am nevoie de ajutor și cui să îl cer. Am claritate asupra vieții mele, dar asta nu înseamnă că știu întotdeauna ce vreau.

Ceva ce mă pasionează: caii. Călăria înseamnă o conectare fantastică cu o ființă. Caii sunt ca o baterie de energie, iar atunci când ești călare nu poți să fii decât prezent.  Calul simte când tu nu ești acolo. Asta mă învață să fiu prezentă la ceea ce fac. Din toate punctele de vedere, fizic, trebuie să fiu acolo pe cal, mental, mintea mea trebuie să fie acolo, emoțional trebuie să fiu echilibrată. Caii sunt o oglindă perfectă a ceea ce nu funcționează în viața mea. Când sunt pe cal și sunt cu mintea în altă parte știu că și în viață fac exact același lucru,

Să mă duc de două ori pe săptămână la călărie este terapie pură!

Dacă vrei  să afli mai multe despre hipnoză și cum poate să te ajute intră pe site-ul Laurei Hanganu.

Citește și interviul cu Lavinia Petrea.

Abonează-te la newsletter ca să afli când scriu ceva nou.

Îți plac poveștile mele și vrei să colaborăm pentru proiectul tău?

Lasă un comentariu...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește și...

expunere la ecrane

Efectele negative ale supraexpunerii copiilor la ecrane

Cazurile de copii cu întârzieri în dezvoltarea psihică și a limbajului, deficit de atenție, hiperactivitate, tulburări de comportament au crescut cu 34%, conform specialiștilor Asociației pentru Sănătate Mintală a Copilului. Iar lucrul

Hai să păstrăm legătura

Abonează-te la Newsletter