Oana Hagiescu – Blog de Mămiceală

Evaluări gratuite „traduse” în limbaj mimico-gestual, pentru copiii cu părinți hipoacuzici

Kinetobebe

Ai pățit să mergi la doctor cu copilul mic, speriat și el, speriată și tu, să ai impresia că nu înțelegi tot ce spune doctorul și că sigur o să uiți ceva?

Probabil că da.

Și m-am gândit cum este să mergi la doctor cu copilul și să nu auzi NIMIC din ce spune medicul. Evident, mult mai complicat.

Asociația KinetoBebe, susținută de Fundația Prețuiește Viața, a lansat un nou proiect social, care pune în practică principiile nediscriminării în serviciile de sănătate.

Kinetoterapeuții Asociației KinetoBebe oferă ședințe de evaluare motorie gratuite, împreună cu un interpret mimico-gestual. Iar acest lucru va ajuta familiile cu părinți hipoacuzici să înțeleagă etapele de dezvoltare neuromotorie a copiilor și să decidă corect ce implică terapia de recuperare a copiilor.

Am vrut să aflu mai multe despre acest proiect, așa că am stat de vorbă cu Raluca Chișu, fondatoarea Asociației KinetoBebe.

Cum a luat naștere această inițiativă?

Această inițiativă a luat naștere din dorința de a putea să oferim acces egal tuturor copiilor la terapie și tuturor părinților la informație, indiferent de condițiile lor sociale și de sănătate. Noi ne bazăm foarte mult pe comunicarea cu părintele, pe colaborarea cu familia. Considerăm că este esențial ca părinții să înțeleagă toate aspectele, obiectivele și urmările terapiei.

Având experiența evaluărilor copiilor cu părinți hipoacuzici și simțind bariera de comunicare, am inițiat acest program: „Conștientizarea este primul pas spre normalitate„.

De peste un an aveți proiecte sociale prin care KinetoBebe oferă terapie gratuită copiilor fără posibilități financiare. Cât de greu este să faci lucrul acesta, în condițiile actuale?

Bursele de terapie sunt foarte greu spre imposibil de susținut în această perioadă. Efortul de a ține copiii care au nevoie de susținere totală sau parțială în terapie este foarte mare. Toate sursele de finanțare externe au fost blocate și momentan suntem pe cont propriu.

Cum a trecut perioada în care centrele Kinetobebe au fost închise?

Perioada a fost foarte dificilă. A fost un scenariu pe care nu ni l-am închipuit niciodată! Toate cursurile și formările în materie de management de criză nu m-au pregătit pentru ce urma să se întâmple în martie-mai 2020. Am simțit echipa aproape și bineînțeles am dorit să găsim cât mai repede soluții de a interacționa cu pacienții noștri și cu familiile care au copii.

În acea perioadă am dezvoltat cel mai complex program de stimulare motorie online, păstrând echilibrul etic și terapeutic a ceea ce se poate face online și ceea ce nu se poate. Menirea terapeuților este să se asigure că pacienții lor au progrese în dezvoltare motorie. Dar și că terapia se desfășoară în cele mai bune condiții profesionale, de timp și de igienă.

Ce planuri ai pentru KinetoBebe?

Vise sunt multe, iar planurile se creionează și în funcție de ceea ce se întâmlă în jurul nostru. Pe termen scurt dorim să oferim cele mai bune condiții pacienților și multă siguranță părințiilor fiind un punct de echilibru în rutina zilnică.  Dorim să atragem fonduri pentru a putea să ne dezvoltăm mai departe și pentru a susține bursele de terapie. Copii au nevoie de acest sprijin în continuare. Dar sponsorii sunt foarte greu de abordat în această perioadă, în care tot sprijinul financiar merge spre unități care se ocupă de aspecte legate de perioada pandemică prin care trecem.

Pe termen lung doresc ca Asociația KinetoBebe sa aibă toate resursele pentru a gestiona activitățile celor trei Centre de Recuperare, dar și proiectele sociale de care are nevoie societatea civilă.

KinetoBebe este lider de piaţă în zona de recuperare pediatrică, oferind servicii de Kinetoterapie, Logopedie şi Psihologie. Centrele de Recuperare Pediatrică KinetoBebe funcționează de 10 ani în București și au experiența a peste 10.000 de copii tratați, în trei clinici. Pe lângă acestea, KinetoBebe organizează conferințe și workshopuri de educare a părinților. Este și coorganizator al cursurilor de formare profesională pentru kinetoterapeuți. De mai bine de un an, Centrele de Recuperare KinetoBebe sunt sub ordonarea Asociației KinetoBebe şi derulează programe prin care oferă copiilor proveniți din familii fără posibilități materiale, terapie gratuită.

Aici am scris despre proiectul “Dăruieşte o lume de basm”, o iniţiativă lansată de  Asociaţia KinetoBebe, Asociația EMOVERE, cu susținerea Itsy Bitsy FM și 4Colours.

 

Abonează-te la newsletter ca să afli când scriu ceva nou.

Îți plac poveștile mele și vrei să colaborăm pentru proiectul tău? 

Lasă un comentariu...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește și...

expunere la ecrane

Efectele negative ale supraexpunerii copiilor la ecrane

Cazurile de copii cu întârzieri în dezvoltarea psihică și a limbajului, deficit de atenție, hiperactivitate, tulburări de comportament au crescut cu 34%, conform specialiștilor Asociației pentru Sănătate Mintală a Copilului. Iar lucrul

Hai să păstrăm legătura

Abonează-te la Newsletter