Oana Hagiescu – Blog de Mămiceală

În topul criteriilor de selecție a unei bone se află… limba

bone

Nanny Institute este un concept pe care îl știu încă de la început. Andreea Georgescu încearcă să schimbe în bine lucrurile în ceea ce privește serviciile de babysitting. Pentru că, deși totul este reglementat prin legi și standarde, în realitate nu se respectă niciunele, ci se merge pe mica înțelegere și folclor.

Un studiu realizat de Nanny Institute la care au participat atât părinți, cât și bone, arată că în topul criteriilor de selecție a unei bone se află… limba.

O alegere neobișnuită ar putea crede experții în parenting și totuși 75% dintre părinții întrebați cred că cel mai important lucru este ca persoana care are grijă de copilul lor să se exprime corect în limba română. Această cerință rezultă din experiențele anterioare ale părinților, din faptul că multe dintre persoanele care practică această meserie au carențe în modul de exprimare, dezacordul între subiect și predicat fiind în topul greșelilor.

Doar 27,9% dintre familii caută bone care a făcut un curs de prim ajutor.

Acesta poate fi un aspect important, la fel și blândețea și spiritul ludic, dar nu prea ajută dacă apare o situație neprevăzută în care viața copilului este, poate, pusă în pericol: incendiu, intoxicație cu medicamente sau înec cu mâncare.

Îngrijorător este faptul că doar 27,9% dintre familii caută bone care să fi urmat un curs de prim ajutor și numai 3,3% își doresc o persoană care a făcut un curs de puericultură.

În România însă, doar 23% dintre respondenți își doresc pe cineva care are diploma de bonă acreditată, formarea în  meseria de bona, care le-ar aduce cunoștințele și abilități necesare pentru îngrijirea nou-născutului, dar și, ulterior, în etapele de dezvoltare specifice copilului mic, preșcolarului și școlarului.

Nivelul studiilor pe care le au bonele nu este un criteriu de selecție important.

Conform studiului Nanny Institute, nici nivelul studiilor nu pare să fie în topul criteriilor de selecție. Doar 16,4% dintre părinți și-ar dori o absolventă de studii universitare, cei mai mulți, 45,9%, caută o persoană care a terminat măcar liceul. Această situație este justificată și de faptul că persoanele cu studii superioare care practică această meserie o fac pentru perioade scurte de timp, pe timpul verii,  și nu consideră meseria suficient de atractivă din punct de vedere financiar.

Părinții caută însă ca bona să fie compatibilă cu familia (67,2%), dar și să aibă referințe bune de la familiile cu care a lucrat anterior.

De partea cealaltă, bonele consideră că întrunesc criteriile de selecție ale părinților, pentru că vorbesc în mod corect limba română și au referințe bune. Doar 14% dintre bonele participante la studiu consideră că un curs acreditat poate fi un criteriu de selecție și nici măcar una dintre bonele participante nu crede că este necesar un curs de puericultură în îngrijirea copiilor.

Aceste cerințe ale părinților în alegerea bonei vin în contradicție cu așteptările pe care le au mai apoi de la aceasta.

piața bonelor

Citește ce părere au bonele despre siguranță și ce cred părinții că ar trebui să facă bonele cu copiii pe Nanny Institute.

Despre ce ar trebuie să facem în cazul mușcăturile de pisică și când mergem la doctor  am scris aici.

Foto articol: freepik.com

Abonează-te la newsletter ca să afli când scriu ceva nou.

Îți plac poveștile mele și vrei să colaborăm pentru proiectul tău? 

Lasă un comentariu...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește și...

expunere la ecrane

Efectele negative ale supraexpunerii copiilor la ecrane

Cazurile de copii cu întârzieri în dezvoltarea psihică și a limbajului, deficit de atenție, hiperactivitate, tulburări de comportament au crescut cu 34%, conform specialiștilor Asociației pentru Sănătate Mintală a Copilului. Iar lucrul

Hai să păstrăm legătura

Abonează-te la Newsletter