Oana Hagiescu – Blog de Mămiceală

“Hai să vorbim” – programul de sănătate mintală și emoțională pentru elevi

despresie

În ultima vreme apar tot mai multe proiecte care vin în sprijinul adolescenților. Poate și pentru că din ce în ce mai mulți oameni își dau seama de problemele cu care se confruntă aceștia în această perioadă complicată. 

Anii adolescenței pot fi extrem de duri, iar depresia afectează adolescenții mult mai des decât ne dăm seama mulți dintre noi. Studii recente arată că peste 70%  dintre adolescenți trec prin perioade de depresie și anxietate nediagnosticate.

Depresia este o problemă gravă de sănătate care poate afecta fiecare aspect al vieții.

Cu toate că depresia este tratabilă, majoritatea adolescenților care au astfel de probleme nu primesc ajutor specializat.

Mulți adolescenți nu știu că ar putea vorbi cu un psiholog despre problemele lor și apelează  la metode nesănătoase pentru a face față conflictelor interioare (consum de alcool, droguri, tutun, mâncat compulsiv). 

Cum îi ajutăm pe adolescenți să învingă depresia?

“Hai să vorbim” este primul program de sănătate mintală și emoțională dedicat elevilor cu vârste între 10-19 ani. Prin acest program, Asociația Centrul Armonia își propune: 

• îmbunătățirea sănătății mentale și a stării de bine psihologice

• minimizarea expunerii la risc

• dezvoltarea și întărirea mecanismelor de coping adaptative ale elevului (eforturile cognitive și comportamentale prin care o persoană face față solicitărilor care îi depășesc resursele personale)

• reducerea incidenței, prevalenței și a reapariției tulburărilor 

• dezvoltarea cunoştinţelor şi abilităţilor necesare pentru a face alegeri de succes şi pentru a administra eficient tranziţia către viitoarea carieră.

Programul constă în întâlniri săptămânale, care pot stimula interacțiunea și exprimarea liberă.  Cei care apelează la program au parte de ascultare empatică și înțelegere, suport și sprijin orientat spre nevoile personale. De asemenea, elevii au  acces la module de învățare online pe diverse tematici care conduc către un stil de viață sănătos. Întâlnirile săptămânale online vor consta în:

• Sesiuni de consiliere, coaching și dezvoltare personală de grup

• Sesiuni de consiliere vocațională de grup

• Ateliere de psihoeducație despre depresie, anxietate, stres, tehnici de învățare.

Pe site-ul asociației Centrul Armonia există module de învățare pentru elevi, dar și pentru profesori.

Modulele pentru elevi au ca teme nutriția, coachingul vocațional, inteligența emoțională, cum să ajuți, managementul stresului, depresia, anxietatea, prevenirea depresiei și a anxietății, sport și sănătate, strategii de învățare, managementul furiei și povești de viață. 

Cele pentru profesori îi învață pe aceștia despre prevenirea depresiei și a anxietății în mediul școlar, folosirea tehnologiei în învățare, trucuri digitale, motivarea elevilor spre învățare și managementul stresului.

Toți specialiștii din acest program sunt absolvenți ai facultății de psihologie cu acreditări în psihologie clinică, psihoterapie, consiliere vocațională și educație parentală. Specialiștii implicați sunt psihologi și psihoterapeuți cu experiență de peste 15 ani, dar și psihologi debutanți care vor fi monitorizați de cei cu experiență.

Ce trebuie să facă cei care doresc să se înscrie și alte detalii găsești pe www.depici.ro.

Despre bullying la vârste mici am scris aici
 

Abonează-te la newsletter ca să afli când scriu ceva nou.

Îți plac poveștile mele și vrei să colaborăm pentru proiectul tău? 

Lasă un comentariu...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește și...

expunere la ecrane

Efectele negative ale supraexpunerii copiilor la ecrane

Cazurile de copii cu întârzieri în dezvoltarea psihică și a limbajului, deficit de atenție, hiperactivitate, tulburări de comportament au crescut cu 34%, conform specialiștilor Asociației pentru Sănătate Mintală a Copilului. Iar lucrul

Hai să păstrăm legătura

Abonează-te la Newsletter