Oana Hagiescu – Blog de Mămiceală

Moș Crăciun există! Interviu cu Florin Busuioc

Florin Busuioc

În apropierea Crăciunului m-am gândit să realizez un interviu chiar cu Moș Crăciun. Și primul Moș care mi-a venit în minte a fost… Florin Busuioc.

Lumea îl știe pe Busu de la Meteo de la PRO TV sau din piesele de teatru în care a jucat de-a lungul timpului.

Dar Florin Busuioc a îmbrăcat ani buni, în decembrie, costumul așteptatului personaj la PRO TV, în emisiunea “Moș Crăciun există”. I-am spus unei prietene despre planul meu și mi-a spus “Aaaa, vocea Moșului!” Îmi amintesc perfect și acum vocea sfătoasă și ochelarii pe vârful nasului. Mă opream din ce făceam să mă uit la emisiune. Îmi închipui, dacă eu făceam asta, cum se simțeau copiii care îl vedeau. I-am scris și eu Moșului că vreau să vorbim. De fapt, i-am dat un telefon. Da, am numărul  Moșului pentru că îl cunosc. Ba chiar am colaborat cu el pe când eu lucram în regia de emisie la PRO TV.

Discuția a fost una relaxată, iar moșul foarte deschis și pus pe povestit.

Florin Busuioc: “Foarte frumoasă povestea Moș Crăciun există.”

Înregistrările pentru “Moș Crăciun există” se realizau de obicei într-un interval scurt de timp, deci volumul de muncă era enorm.

  • Ai fost timp de mulți ani Moșul în emisiunea “Moș Crăciun există”. Știu cât era de obositor la filmări, cum te simțeai intrând în costumul Moșului?

Era absolut minunat ce găseai în ochii copiilor. În primă fază, emisiunea se realiza doar cu telefoane. Copiii spuneau o poezioară, un cântecel, mai dădeau câte ceva din casă, mai ziceau prostioare și apoi primeau câteva cadouri. Mai târziu au venit copiii în platou, a apărut și Oana Mereuță în rolul Crăciuniței și doi pitici, elfii lui Moș Crăciun. Foarte frumoasă povestea aceasta!

  • Fetele tale Natalie și Catinca de 15 și 10 ani au prins emisiunea? Știau că ești tu acolo?

Natalie nu știa, nu i-am spus, dar și-a dat seama la un moment dat. A zis “parcă Moșul are ochii lui tata”. Catinca nu cred ca a mai prins emisiunea pe post.

  • Acesta nu este singurul tău proiect care are legătură cu copiii. Ai realizat emisiunea Tip-Top Minitop la Televiziunea publică, ai dublat desene animate, ai fost în distribuția filmului HoHoHo2. Mai ai proiecte cu copiii?

Este greu să lucrezi cu copiii, sunt foarte pretențioși. Am fost și actor la Teatrul “Ion Creangă” și am jucat în “Albă ca Zăpada”, “Motanul încălțat”, “Furtuna” lui Shakespeare adaptată pentru copii, “Ivan Turbincă”, „Dragostea pusă la încercare”. Acum parcă nu aș mai avea răbdare.

Florin Busuioc: “Înainte eram parcă mai buni, mai apropiați unii de alții, ne ajutam mai mult.

  • Pe vremuri vorbeam despre Moș Gerilă. Cum era Crăciunul atunci?

Crăciunul practic nu exista pe vremea comunismului. Oficial era interzis, neoficial însă se sărbătorea. Toată lumea făcea pregătiri. Toată lumea se descurca, avea pe cineva care îi făcea rost de ceva. O pilă la o alimentară, la un abator, găseai subterfugii și reușeai să pui pe masă ceva. La Piatra Neamț (n. r. unde a fost repartizat după Facultatea de Teatru) în alimentară găseai numai conserve de pește, borcane de ghiveci călugăresc și creveți. La Hunedoara (n. r.  orașul natal), în schimb, găseai carne în galantare pentru că în 1986 muncitorii de la Combinatul Siderurgic  au făcut grevă japoneză și a venit ministrul și a zis „dați-le mâncare”. În alte orașe nu găseai nimic, era groaznic. Am suferit și de frig, am stat fără lumină. Repetam seara la Institutul de Teatru și de la ora 6 nu mai era curent. Repetam cu hainele groase pe noi și la lumina lumânării. Era o vorbă celebră: “Mai punem  o haină pe noi și mergem înainte”.

Dar eram parcă mai buni, mai apropiați unii de alții, ne ajutam mai mult. Astăzi, toată libertatea asta și toată democrația, tot răsfățul pe care l-am primit, ne-a transformat în niște oameni meschini, egoiști, ne-a înstrăinat foarte tare.

  • Îți aducea Moșul de fiecare dată ce îi cereai?

Când am vrut un trening Adidas, mi-a adus, când am vrut bicicleta, mi-a adus. A fost foarte generos Moșul cu mine, n-am avut niciun fel de dorințe pe care să nu le fi îndeplinit.

Florin Busuioc
sursa: protv.ro

Florin Busuioc: “Nu mai am același ritm de muncă, fac totul mai relaxat.

  • Dacă vorbim despre generozitate, poți spune că anul trecut Moșul a venit la tine mai devreme și a fost Bogdan Talașman, colegul tău de teatru? Te-a resuscitat după un infarct, pe care l-ai suferit după încheierea unui spectacol la Craiova.

Da, Bogdan a fost Moș Crăciunul meu anul trecut. Mi-a salvat viața și m-a adus din nou printre cei vii.

Suntem sclavii și rezultatul tuturor prostiilor pe care le facem în viață. Fumatul excesiv, viața dezorganizată, muncitul peste măsură. Toate au dus la un incident care putea să fie fatal. Pentru mine nu a fost fatal, din fericire, mă simt foarte bine, coastele rupte s-au refăcut. M-am lăsat de fumat și acum încerc să îmi găsesc un regim alimentar. Nu mai merg la Vremea din emisiunea de dimineață de la PRO TV, spectacole nu mai am așa multe. Nu mai am același ritm de muncă, fac totul mai relaxat.

  • Apropo de teatru, te-am văzut în piesa “Marfă vie” și mi-a plăcut foarte tare. Recunosc că ajung mai greu la spectacole de când sunt mamă. Acum îl joci pe morocănosul Frank în comedia “Weekend comedy” de Sam Bobrick. Unde te putem vedea jucând în perioada următoare?

Noi nu avem sală, închiriem diverse săli. Am jucat la Teatrul Notarra, la Teatrul Național și cel mai probabil urmează un spectacolul la Cinemapro prin februarie-martie.

  • Îl lăsăm pe ursuzul Frank și ne întoarcem la Moș Crăciun. Ce i-ar cere Moșului Florin Busuioc cel de acum?

I-aș cere să aibă grijă de copiii mei. Să ajungă unde vor ei și să facă tot își doresc.

sursa: stirileprotv.ro

Busu prezintă rubrica Vremea de la PRO TV, scrie scenarii, joacă teatru și a avut roluri în filme alături de actori ca Rachel Weisz și Monica Bellucci în Whistleblower, Olivier Martinez în Blood and Chocolate, Jean Claude van Damme în 6 Bullets,  Roger Moore în A Princess for Christmas.

Citește și alte interviuri aici.

Abonează-te la newsletter ca să afli când scriu ceva nou.

Îți plac poveștile mele și vrei să colaborăm pentru proiectul tău?

Lasă un comentariu...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește și...

expunere la ecrane

Efectele negative ale supraexpunerii copiilor la ecrane

Cazurile de copii cu întârzieri în dezvoltarea psihică și a limbajului, deficit de atenție, hiperactivitate, tulburări de comportament au crescut cu 34%, conform specialiștilor Asociației pentru Sănătate Mintală a Copilului. Iar lucrul

Hai să păstrăm legătura

Abonează-te la Newsletter