Oana Hagiescu – Blog de Mămiceală

Efectele negative ale supraexpunerii copiilor la ecrane

expunere la ecrane

Cazurile de copii cu întârzieri în dezvoltarea psihică și a limbajului, deficit de atenție, hiperactivitate, tulburări de comportament au crescut cu 34%, conform specialiștilor Asociației pentru Sănătate Mintală a Copilului.

Iar lucrul acesta se întâmplă ca urmare a supraexpunerii la ecrane a copiilor cu vârste cuprinse între 0 și 3 ani, în anul de pandemie.

În această perioadă, mulți părinți au fost nevoiți să lucreze de acasă. Și pentru ca să reușească acest lucru, copiii trebuiau ținuți ocupați. Ecranele au devenit astfel o constantă a vieții de familie.

După ore bune petrecute în fața televizoarelor, tabletelor sau telefoanelor, copiii au tot felul de probleme de comportament și de dezvoltare. Specialiștii fac diferență între activitățile cognitive pe care le au copiii, școală on-line, de restul activităților de relaxare, în care aceștia stau în stare cerebrală alfa în fața ecranelor. Ei devin dependenți de aceste stări, iar acest lucru le afectează dezvoltarea.

Specialiștii recomandă ca până la un an și jumătate, în perioada de dezvoltare senzorio–motorie, copiii să nu aibă acces DELOC la ecrane.

Între un an și jumătate și 2 ani, ei pot sta maximum 30 de minute, numai împreună cu un adult, care să le explice ce văd pe ecran.

Între 2 și 6 ani ei pot sta până la o oră în fața ecranelor, iar după această vârstă, până la 12 ani pot ajunge la 2 ore/zi.

Problemele care apar în cazul în care expunerea la ecrane depășește aceste valori:
–    probleme de somn
–    probleme legate de alimentație
–    probleme în ceea ce privește dezvoltarea limbajului
–    probleme de dezvoltare cognitivă
–    probleme de relaționare
–    probleme de atenție
–    hiperactivitate
–    lipsa motivației
–    și chiar elemente asemănătoare celor din tulburarea de spectru autist.

Copiii cu vârste foarte mici, până în 2 ani care stau peste 4–5 ore pe zi, pot ajunge la comportamente care se regăsesc în manualele de diagnostic la tulburarea de spectru autist.

Documentarul “Efectele supraexpunerii copiilor la ecrane”, lansat de Asociația pentru Sănătate Mintală a Copilului îl poți vedea pe depici.ro.

Vezi și cum sedentarismul copiilor a dus la modificări de greutate, de postură și de comportament în timpul pandemiei aici.

Abonează-te la newsletter ca să afli când scriu ceva nou.

Îți plac poveștile mele și vrei să colaborăm pentru proiectul tău?

Lasă un comentariu...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește și...

expunere la ecrane

Efectele negative ale supraexpunerii copiilor la ecrane

Cazurile de copii cu întârzieri în dezvoltarea psihică și a limbajului, deficit de atenție, hiperactivitate, tulburări de comportament au crescut cu 34%, conform specialiștilor Asociației pentru Sănătate Mintală a Copilului. Iar lucrul

Hai să păstrăm legătura

Abonează-te la Newsletter