Oana Hagiescu – Blog de Mămiceală

Învățare și joacă… la cutie, interviu cu Mădălina Ion

edubox

Îmi place să mă joc cu Alexa!

Și îmi place să facem tot felul de activități pentru copii. Le găsesc pe internet sau le creez chiar eu în Photoshop. Vara care a trecut îi făceam vânătoare de comori, foi cu lucruri de descoperit în parc sau unde mergeam. Trebuia să bifăm pe foaie un fluture, o albină, un biciclist sau un semn de circulație anume. Îmi spunea în fiecare zi: “Mai fă-mi, mami, comori!”

Dar ca să cauți, să inventezi, să printezi și să pregătești activități pentru copii, ai nevoie de timp, răbdare și un pic de pedagogie. Eu am mers pe instinct și pe pasiunile ei și am căutat din diverse surse ce ar trebui să știe sau să facă la vârsta ei. Dar din nou este nevoie de timp. ⏳

Din fericire, cineva s-a gândit să facă activități pentru copii care să îi stimuleze din toate punctele de vedere: intelectual, cognitiv, emoțional, creativ, atitudinal și motric și să le trimită… la cutie.

Cutiile EDUBOX sunt pachete educaționale complete, structurate pe vârste și teme de interes și pot fi folosite când copiii nu merg la grădiniță din diferite motive sau când vrei să lucrezi mai mult cu copilul. Cutiile conțin absolut tot ce ai nevoie pentru realizarea activităților, deci nu mai trebuie să printezi, să cauți lipici, foarfecă sau acuarele.

Noi avem, culmea, cu tematică “aeriană”. Și cum Alexa spune de vreun an că se face aviatoare, a venit la fix.

În fiecare zi copilul face o activitate din cutia EDUBOX, devine pictor, matematician, sportiv, artist, ecologist, explorator, povestitor, iar activitățile sunt legate de tema săptămânii.

Alexa întreabă în fiecare zi: „astăzi ce facem din cutie?”, deci a prins-o tare ideea.

Cea care a avut cu ideea cutiilor fermecate este Mădălina Ion, fondatoarea grădinițelor Butterfly.

Am vrut să aflu mai multe despre învățarea prin joc și despre povestea acestor cutii educative.

  • Cum a apărut ideea proiectului Edubox?

EDUBOX s-a născut în timpuri de pandemie. Am crezut inițial că părinții și educatorii au nevoie de o platformă educațională coerentă, de unde să poată accesa resurse de lucru cu copiii. Însă, stând de vorbă cu părinții am auzit: “nu am timp să caut”, “nu avem imprimantă acasă”,nu am laptop disponibil pentru copil”, “bona/bunica nu știu să se conecteze” și așa mai departe.

Chiar dacă mi se pare utilă în continuare o platformă educațională structurată pe vârste și adaptată programei școlare, în momentul acesta mi-am dat seama că nevoia urgentă a oamenilor este să primeasca acasă, fizic, tot ce are nevoie copilul, într-o formă accesibilă oricărui adult, care se ocupă de copil.

Din momentul respectiv lucrurile au mers ușor, pentru că să structurăm un program săptămânal pe vârste, așa cum este sănătos, eficient și coerent, este ce știm noi cel mai bine. A fost pentru noi un instrument și pentru a oferi oamenilor un scop care să îi țină motivați în perioada respectivă. Sunt foarte mândră că am o echipă de creație care a făcut minuni, începând cu activitățile pentru copii, temele și sfârșind cu poveștile scrise special pentru temele noastre.

Ulterior, lucrând am realizat importanța altor două elemente, de informare și feedback, așa încât să devină o structură interactivă.

Acum programul este testat, eficient și depus spre omologare la Ministerul Educației și Cercetării.

Acoperă un gap și va umple exact nevoia părinților și educatorilor în acest moment.

  • Ce găsesc copiii în cutiile EDUBOX? Noi avem deocamdată tematica aeriană.

Fiecare cutie conține 7-9 activități pentru copii, săptămânale, însoțite de obiective emoționale și academice, precum și de instrucțiuni complete. De asemenea, lucrăm cu un autor care a scris povești senzaționale pentru fiecare dintre temele noastre. Toate aceste activități sunt completate de materialele și rechizitele necesare, așa încât să nu trebuiască nimic în plus.

Noutatea acestui program vine tocmai din faptul că sunt concepute de o echipă de creație formată din specialiști în educație, care lucrează zilnic la grupă cu copiii, așadar știu exact ce este cel mai folositor pentru aceștia.

Activitățile sunt concepute pe nivele de vârstă și pe teme, potrivit programei școlare și pot fi folosite atât acasă, cu un singur copil,  cât și la clasă, cu toată grupa de copii, sub supravegherea educatorului. Deja avem educatori care au achiziționat programele create de noi și așteaptă să acoperim întregul an școlar.

Proiectul Edubox cuprinde însă și partea de feedback individual. Părinții sunt încurajați să trimită înapoi lucrările copiilor pentru ca unul dintre specialiștii noștri să poată oferi sugestii și îndrumări, precum și să poata face eventuale evaluări periodice. Încercăm să închidem astfel cercul unui proiect valoros în care lucrurile să funcționeze interactiv.

  • Părinții fac abonament și scapă de căutat pe net activități pentru copii, printat și pregătit materiale?

Da, exact acesta este rolul acestui concept. Am încercat să venim în sprijinul părinților cu tot ce este nevoie, așa încât să nu mai necesite niciun alt efort. Pe lângă print și achiziționat materiale, uităm de aspectul cel mai important. Este aproape imposibil ca fără pregătirea necesară să poți structura acasă pentru copil un program echilibrat. Riști fie să îi dai de lucru prea mult, fie să insiști doar pe o zonă academică sau chiar să îți faci griji sau să te simți vinovat din anumite considerente, care poate nu au legătura cu realitatea obiectivă.

  • Aceasta metoda este în curs de validare?

Da, Edubox este depus spre omologare la Ministerul Educației și Cercetării. De asemenea, suntem în curs de semnare a unui parteneriat pentru educație tot cu Ministerul, parteneriat care are ca obiect acest proiect.

Sunt niste formalități pe care le facem din dorința de a ajunge în cât mai multe grădinițe publice.

Având însă în vedere faptul că Grădinițele Butterfly sunt instituții de învățământ acreditate încă din anul 2011 și autorizate de mai mult de 15 ani, programele noastre au girul instituțiilor statului și sunt monitorizate permanent din punct de vedere al calității învățării.

  • Pot beneficia de aceste activități și copiii ai căror părinți nu își permit să cumpere aceste cutii?

Deși inițial am pornit de la idea unui produs în întregime premium, am realizat foarte repede că urma să investim enorm în ambalaj și am fi ajuns într-o zonă de preț destul de inaccesibilă multor părinți. Așa că am decis să investim în creație, în materialele din interior, în povești individuale de autor pentru fiecare temă, în materiale și rechizite nontoxice și să tăiem de la designul ambalajului, care sigur, ne-ar fi adus un plus de imagine. dar am considerat că important este conținutul.

Ne-am propus să avem o componentă socială puternică și să dăruim în zone defavorizate cunoștințele noastre, prin intermediul acestor pachete. Probabil va apărea și cutia clasei, un fel de EDUCLASS, care va cuprinde programul și toate materialele pentru o întreagă clasă de gradiniță.

Am mers în țară cu diverse proiecte anii aceștia și am văzut ce lipsă cruntă de resurse există în grădinițe. Sunt grădinițe unde este o cutiuță de dimensiunea unei cutii de pantofi cu rechizite, pentru toți copiii. Sunt profesori care nu au timp sau experiență să structureze programe de bună calitate pentru copii, așa încât eu cred că aceste cutii ar face o mare diferență.

Plănuim ca în următoarea perioada să atragem companii partenere, care vor să adopte clase sau grădinițe și să ne ajute să ajungem la cât mai mulți copii, care altfel nu și-ar permite aceste programe.

Edubox ne oferă posibilitatea de a ne juca învățând, după o structură clară a activităților de-a lungul unei săptămâni întregi.

Despre activități de toamnă am scris aici, iar despre cum se coc desenele aici.

Abonează-te la newsletter ca să afli când scriu ceva nou.

Îți plac poveștile mele și vrei să colaborăm pentru proiectul tău?

Lasă un comentariu...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește și...

expunere la ecrane

Efectele negative ale supraexpunerii copiilor la ecrane

Cazurile de copii cu întârzieri în dezvoltarea psihică și a limbajului, deficit de atenție, hiperactivitate, tulburări de comportament au crescut cu 34%, conform specialiștilor Asociației pentru Sănătate Mintală a Copilului. Iar lucrul

Hai să păstrăm legătura

Abonează-te la Newsletter