Oana Hagiescu – Blog de Mămiceală

Duceți copiii la teatru!

teatru copii

Weekendul trecut  am fost cu fetița mea la Teatrul “Țăndărică”, la „Motanul Încălțat”. Am mai fost cu ea la spectacole de teatru de copii pentru că vreau să o obișnuiesc cu una dintre pasiunile mele.   

Teatrul este fascinant: scena, decorurile, costumele, jocul actorilor, muzica, totul reprezintă o lume, o experiență, pe care îmi doresc ca fetița mea să o cunoască încă de pe acum.

Țin minte și acum „Pinocchio” cu Alexandrina Halic, deși eram foarte mică atunci când am văzut piesa la Teatrul „Ion Creangă”

Eu eram o obișnuită a sălilor de teatru, dar după ce am devenit mamă, lucrurile au devenit mai greu de aranjat.

La spectacole pentru copii am fost de multe ori cu nepoata mea, iar acum am început să merg și cu Alexa.

Mă bucur să văd sălile pline de copii. Nu îmi place când nu reușesc să găsesc bilete la un spectacol, pentru că locurile se epuizează destul de rapid, dar este îmbucurător că părinții își duc copiii la teatru.

Cererea de spectacole pentru copii este mare, din acest motiv apar tot mai multe evenimente. Pe lângă Teatrul Ion Creangă și Teatrul Țăndărică, puteți vedea puneri în scenă la Opera Comică, Teatrul Excelsior, Tăpușele,  Teatrul Coquette, Lumea lui Momolino  și multe altele.

Cred în magia sălii de teatru „adevărată”. Cu scenă, lumini, scaune de pluș și  decoruri frumoase.

teatrul de copii
https://www.teatrultandarica.ro/

Și mai cred cu tărie că ar trebui să respectăm indicațiile de vârstă ale spectacolelor de teatru pentru copii. Oricât de precoce ni se pare odorul nostru.

Eu am dus-o la „Rossini și povestea lui Wilhelm Tell” la Teatrul Odeon, la recomandarea unei amice. Este povestea compozitorului italian Gioachino Rossini, presărată cu muzica superbă compusă de acesta. Un spectacol foarte frumos, dar… pentru copiii peste 5 ani. S-a pus Alexa pe plâns, speriată de muzica puternică și am ieșit din sală.

Ca să evităm frustrarea noastră că dăm banii pe bilet și suntem nevoiți să plecăm în timpul spectacolului, plictiseala celui mic și riscul de a-i deranja pe ceilalți, ar trebui să alegem spectacolele adaptate vârstei copilului.

De ce să îi ducem pe micuți la teatru de copii

Studiile arată că vizionarea pieselor de teatru de către copii le crește performanța la școală. Și este de înțeles, pentru că le dezvoltă imaginația și creativitatea. 

Prin teatru, micii spectatori sunt cufundați în povești despre personaje fantastice, în decoruri reale. Spectacolele îi învață pe copii să aprecieze oameni de tot felul și cum să respecte alte puncte de vedere.

Tot cu ajutorul pieselor de teatru pot exersa empatia. Ca și în cazul cărților, cei mici se pot identifica cu personajele și pot trăi poveștile eroilor. Sfat: alegeți bine piesele, pentru ca picii să nu se sperie!

La spectacole îi mai rupem de tehnologie, în cazul în care sunt mari iubitori ai tabletei sau calculatorului.

În sala de spectacole le putem crește răbdarea. Îi învățăm să stea cuminți, să îi respecte pe alții și să fie atenți.

Nu spun că o să ne iasă toate de prima dată, dar repetiția este mama învățăturii!

Foarte importantă este, din nou, atitudinea noastră.

Văd mulți părinți care merg cu copiii la teatru, dar îi lasă să urmărească piesa singuri și să se manifeste cum cred ei de cuviință.

Eu o țin pe Alexa în brațe, pentru că, și cu înălțătorul de pe scaun, se întâmplă să nu vadă. Și îi explic tot ce se întâmplă pe scenă. În acest mod nici nu se sperie, nici nu începe să se manifeste prea zgomotos.

Nu zic să îi cenzurăm, dar câteva reguli și respectul pentru actul artistic trebuie să înțeleagă.

Lucrul cu copiii este greu, așa cum spunea și Florin Busuioc, iar jocul actorilor presupune dialogul cu sala. Atunci cei mici pot răspunde la întrebări și pot interacționa, dar la ultima piesă o fetiță a țipat și a dat sfaturi toată reprezentația.

Noi suntem modelul copiilor noștri!

În timpul piesei, Motanul (Gabriel Apostol) s-a oprit și a rugat-o pe o mămică din primul rând să îi caute pe Google soluții de îmbogățire pentru fiul cel mic al morarului, dacă tot se uita pe telefon. Îmi venea mie să intru în pământ de rușine.

Copilul va crede că este în regulă să stai pe telefon la teatru și așa va face și el. Îndemnul meu este dacă tot ducem copiii la teatru, haideți să creștem o generație de spectatori de calitate.

Duceți copiii la teatru! Fără teatru, copiii nu numai că ratează o experiență artistică uimitoare, dar pierd șansa de a experimenta noi oportunități de învățare.

Abonează-te la newsletter ca să afli când scriu ceva nou.

Îți plac poveștile mele și vrei să colaborăm pentru proiectul tău? 

Lasă un comentariu...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește și...

expunere la ecrane

Efectele negative ale supraexpunerii copiilor la ecrane

Cazurile de copii cu întârzieri în dezvoltarea psihică și a limbajului, deficit de atenție, hiperactivitate, tulburări de comportament au crescut cu 34%, conform specialiștilor Asociației pentru Sănătate Mintală a Copilului. Iar lucrul

Hai să păstrăm legătura

Abonează-te la Newsletter