Oana Hagiescu – Blog de Mămiceală

De ce specialiștii nu recomandă folosirea premergătorului

premergator

Zilele trecute pe un grup de Facebook, o mămică povestea cum s-a trezit cu o patrulă de poliție la ușă. Motivul acestei vizite: vecinul de la etajul inferior reclamase că este deranjat de… zgomotul premergătorului.

Aparent sunetul acestui dispozitiv cu ajutorul căruia copilul învăța să meargă era de nesuportat pentru vecin.
Dincolo de lipsa de comunicare între cei doi, soluția care mi-a venit mie în minte a fost renunțarea la premergător. Astfel vecinul ar avea liniște, iar copilul nu ar mai folosi un dispozitiv nerecomandat de către specialiști.

Așa mi-am adus aminte de un articol scris pentru depici.ro.

premergător

Premergătoarele par foarte atrăgătoare pentru un copil pentru că sunt dotate cu jucării, sunete și lumini care îl atrag.

Cei mai mulți părinți au impresia că un premergător va ține bebelușul în siguranță în timp ce ei fac alte lucruri sau va ajuta copilul să învețe să meargă. Ambele noțiuni sunt incorecte: premergătorul inhibă, de fapt, capacitatea unui copil de a învăța să meargă și îl expune unui risc crescut de rănire.

Caracteristici ale premergătoarelor care le fac însă deosebit de periculoase:

1) Viteza pe care copilul o capătă în premegător. Bebelușii se mișcă mai repede prin cameră și există pericolul să cadă pe scări, să se împiedice de pardoseli neuniforme sau să se lovească de alte obiecte.

2) Cel mic ajunge, fiind în premergător, la lucruri aflate mult mai sus. Bebelușii sunt mai predispuși să ajungă și să tragă în jos obiecte precum aparate electrice, băuturi calde sau produse chimice.

Conform unui studiu realizat de European Child Safety Alliance (Asociația Europeană pentru Prevenirea Rănirilor și Promovarea Siguranței),  în țări europene, cum ar fi Suedia, Grecia și Portugalia, acest echipament este legat de un număr foarte mare de căderi, arsuri, opăriri și otrăviri.

S-au făcut suficiente studii care atestă ineficiența și chiar efectele adverse pe care le are un premergător. Multe țări, precum Canada, au interzis folosirea acestora, iar Academia Americană de Pediatrie a emis avertismente pentru a descuraja părinții să folosească premergătoarele.

Și kinetoterapeuții avertizează că fiecare etapa de dezvoltare motorie a copilului are reguli pe care le-a creat chiar natura.

• Între 6 și 7 luni, bebelușii sunt capabili să stea singuri în șezut. Fiecare copil are însă propriul ritm în care își tonifică mușchii. Acest ritm are nevoie să fie respectat.

• Între 9 -10 luni și 1 an și 3 luni, copilul își menține corpului în poziție verticală și apoi începe să meargă. Din nou, singur, în propriul ritm!

Ce recomandă kinetoterapeuți din Asociația KinetoBebe poți afla pe pe www.depici.ro.

Citește și despre cum îl poți ajuta pe copilul tău să învețe să citească și să socotească foarte ușor aici.
Foto: https://www.freepik.com/

Abonează-te la newsletter ca să afli când scriu ceva nou.

Îți plac poveștile mele și vrei să colaborăm pentru proiectul tău?

Lasă un comentariu...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește și...

expunere la ecrane

Efectele negative ale supraexpunerii copiilor la ecrane

Cazurile de copii cu întârzieri în dezvoltarea psihică și a limbajului, deficit de atenție, hiperactivitate, tulburări de comportament au crescut cu 34%, conform specialiștilor Asociației pentru Sănătate Mintală a Copilului. Iar lucrul

Hai să păstrăm legătura

Abonează-te la Newsletter