Oana Hagiescu – Blog de Mămiceală

Despre magia poveștilor, de vorbă cu Cristina și Alex Donovici

cristina si alex donovici

Cristina și Alex Donovici mi-au fost colegi în PRO TV. Am făcut împreună multe jurnale de știri din diferite poziții fiecare, multe weekenduri și sărbători am petrecut la redacție. Cu Cristina am împărțit imagini și detalii șocante la Jurnalul de la ora 5, iar cu Alex, când nu vorbeam despre subiecte și știri, cântam prin redacție melodii vechi.

Cum astăzi este Ziua Internațională a Scriitorului am vrut să vorbesc nu cu unul, ci cu doi scriitori de povești pentru copii:  Cristina și Alex Donovici. Chiar dacă ei se consideră doar niște părinți cu imaginație.

  • Cum se îmbină viața de jurnalist, cu momente neplăcute, imagini și detalii de groază câteodată, cu lumea poveștilor? Sunt cărțile și un refugiu pentru voi pe lângă bucuria fetiței voastre, Alexandra?

Exact așa. Poveștile sunt refugiul nostru din realitatea dură cu care ne confruntăm zi de zi la muncă. Având această meserie, nu avem cum să evităm să fim martori la tot ce se întâmplă rău în jurul nostru. Așa că, o poveste blândă, scrisă ori citită fetiței noastre seara, vine ca un balsam pentru toate problemele de peste zi.

  • Cum alegeți temele? Inițial „la comanda” expresă a Alexandrei, dar mai apoi?

Cristina: Am început să scriem într-adevăr “la comanda” ei. O duceam către grădiniță și ne punea să inventăm povești. Apoi, când ajungeam acasă, le puneam pe hârtie. Așa a început totul. Între timp, ea a crescut, nu mai “comandă” povești, dar obiceiul nostru de a le inventa a rămas. Probabil tocmai datorită nevoii noastre de a împleti realitatea dură cu fantezia unei lumi perfecte.

Alex: Da, la început am lucrat la „comandă”, pe urmă am început să mă gândesc la ce teme i-ar ajuta pe copii. Despre ce ar avea nevoie să audă povești. Care sunt provocările lor de astăzi, ale lor și ale lumii în care cresc. Mă gândesc însă și ce i-ar putea interesa ori amuza. Sincer cred că micii cititori sau ascultători pot fi foarte selectivi și nu se mulțumesc cu puțin. Sunt convins că vor reține, și eventual iubi, o poveste doar dacă este scrisă bine și le oferă toate ingredientele: informație, acțiune, umor, emoție.

Cristina Donovici norisorul roz
Ilustrație: Anda Ansheen din Norișorul Roz, partea a doua
  • Nouă ne place cel mai mult „Norișorul roz” și „Popi, fulgul de nea”. Toată iarna Alexa l-a așteptat pe Popi să îi cadă în palmă. Care este personajul vostru preferat?

Cristina: Și personajul meu preferat este Norișorul Roz. Este a doua poveste pe care am scris-o și mă leagă amintiri plăcute de ea. A avut success imediat, chiar înainte să apară cartea. Oricărui copil i-o citeam! A fost și prima poveste pe care am pus-o pe site, însuflețită de vocea Andreei Esca. Și pe site a fost îndrăgită imediat. Văzând succesul Norișorului, editura s-a gândit să facem o serie, să nu oprim aventurile Norișorului Roz la o singură poveste. Prima carte, ilustrată de Anda Ansheen, impecabil aș spune, este cartea mea preferată. Și în curând, urmeaza a doua…

Alex: Personajul meu preferat este unul colectiv, pentru că mă refer la toată gașca din seria “Țup”. Pe lângă eroina principală (însăși Țup) am încercat să creez mai multe personaje de tipologii diferite. Este blajinul și înțeleptul Buhu Pădurii, aprigul, dar extrem de cititul Melc Fulger, inimosul prieten Zăpadă, aiuritul, dar dedicatul la nevoie curcan Gelu, curajosul corb Tor și, mai nou, întreprinzătorul Bos Lăcustă. Mie personal îmi plac toate, fiecare în felul lui, mă distrez tare bine când îi pun la treabă.

  • Fac referire câteodată la personajele cărților voastre ca să îi explic lucruri Alexei. Ideea de bibliotecă, precum cea  la care mergea girafa în „O girafă în spațiu și alte 7 lumi ascunse”, de exemplu. Alexandra voastră citește și singură acum. Merge la bibliotecă, cum alege cărțile?

Alegem mereu cărțile împreună. Mergem în librărie, ne uităm, le răsfoim, le căutăm, după titluri, după autori, după ilustrații. Uneori stăm și o oră în librărie. Acum a crescut, se aventurează să citească și “cărți mai serioase”, nu doar povești. Îi plac în continuare seriile și benzile desenate. Dacă îi place o carte de un anume autor, le caută pe toate scrise de acesta și le devorează. La bibliotecă merge la școală și își alege mai mult cărți în engleză.

  • Vorbeam și cu Monica Popescu și spunea că îi este dor de serile când citea cu fetița ei. Sunteți pregătiți pentru „citesc singură”?

La noi s-a intamplat deja “citesc singură”. Alexandra citește foarte mult și cu mare plăcere, iar asta ne bucură tare mult. Însă obiceiul nostru de a-i citi seara nu s-a schimbat. Înainte de culcare, întâi citește ea, apoi noi. Este perfect așa.

  • Cum s-a schimbat viața voastră de la apariția site-ului și mai apoi a cărților? Ați trecut din umbra din spatele camerelor în lumina reflectoarelor, strângeți bani pentru căsuța din Grecia?

Ei, nu suntem chiar în lumina reflectoarelor, iar căsuța din Grecia deocamdată este doar un vis. 😀

Dar, da, viața noastră s-a schimat. Ne scriu părinți și copii, ne invită educatori și învățători la ore, mai dăm câte un interviu pe ici, pe colo. Suntem mai ocupati, dar mai fericiți.

Cele mai frumoase momente sunt cele pe care le petrecem cu copiii cărora le plac poveștile noastre. Din păcate, nu putem ajunge la toate întâlnirile la care suntem invitați, dar cele la care reușim să ajungem ne fac foarte fericiți.

  • Poveștile voastre aduc bucurie copiilor, dar le dau și valori. Ce povești urmează? Se vor schimba odată cu creșterea Alexandrei?

În primăvara aceasta vor apărea Norișorul Roz (cartea a doua) și Țup 4. Apoi mai avem în plan o nouă carte cu mai multe povești, in genul “Girafei”. Planuri mai îndepărtate nu avem încă. Nu cred că se schimbă ceva odată cu creșterea Alexandrei. Plăcerea de a scrie, pe care ne-a insuflat-o ea, cred că va rămâne, chiar și dacă ea se va îndepărta de povești.

În așteptarea noilor cărți pe care Cristina și Alex Donovici le pregătesc, noile aventuri ale Norișorului Roz și pățaniile lui Țup vă invit să vă completați colecția de povești

cristina si alex donovici carti
Sursa: Curtea Veche Publishing

Pe Poveștile Cristinei găsiți zeci de povești care au fost ascultate deja de milioane de copii.

Despre cărți am vorbit și cu Monica Popescu.

Abonează-te la newsletter ca să afli când scriu ceva nou.

Îți plac poveștile mele și vrei să colaborăm pentru proiectul tău?

Lasă un comentariu...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește și...

expunere la ecrane

Efectele negative ale supraexpunerii copiilor la ecrane

Cazurile de copii cu întârzieri în dezvoltarea psihică și a limbajului, deficit de atenție, hiperactivitate, tulburări de comportament au crescut cu 34%, conform specialiștilor Asociației pentru Sănătate Mintală a Copilului. Iar lucrul

Hai să păstrăm legătura

Abonează-te la Newsletter