Oana Hagiescu – Blog de Mămiceală

Copilul autonom – sfaturi de la psihologul Gabriela Maalouf

copil independent

Pentru că îi iubim avem tendința să încercăm să le netezim “drumul” copiilor noștri. Și ajungem să îi supraprotejăm, ba chiar să îi facem dependenți de noi.

Vedem copii care nu știu să se încheie la nasturi sau nu mănâncă singuri, la vârste la care, teoretic, ar trebui să știe să facă lucrurile acestea.

Decisă să înțeleg mai bine cum trebuie procedat, am mers la seminarul “Învață să crești un copil autonom”, organizat de Social Moms cu sprijinul Lidl și Delaco Junior

Gabriela Maalouf, psihoterapeut, consilier pentru dezvoltare personală la Pro Education Academy, a vorbit despre cum putem să îi ajutăm să-și dobândească autonomia.

Nimeni și nimic nu poate exista independent. Cu toții avem nevoie de soare, de oxigen, de mâncare și de alți oameni. Independența se referă, de fapt, la autonomie și nu la ideea că putem trăi fără să avem nevoie de alte persoane.

Când am hotărât să scriu despre copilul autonom  am sunat-o pe Gabriela Maalouf să îmi aprofundeze conceptul.

Gabriela Maalouf mi-a spus că:

 “Ceea ce dorim, de fapt, este interdependența – eu te pot ajuta pe tine și tu mă poți ajuta pe mine. Așa funcționează întreaga planetă.”

Pentru ca micuțul nostru să ajungă la interdependență ar trebui să învețe mai întâi două concepte: cum să fie dependent sănătos și apoi independent sănătos, adică un copil autonom.

Dependența sănătoasă

Aceasta se formează, de obicei, de la naștere până pe la vârsta de un an. În această perioadă nu există răsfăț, bebelușii învață că dacă au nevoie de noi, suntem acolo să îi ajutăm. Plâng pentru că le este foame, sete, vor să fie schimbați, îi doare ceva. Sau plâng pur și simplu pentru că vor să o simtă aproape pe mama, cum o simțeau când erau în burtică, să simtă că sunt iubiți.

Așadar, trebuie să ne grăbim să le răspundem, pentru că nu sunt dorințe, sunt nevoi. Acum copilul învață dependența sănătoasă: cel care are grijă de el vine să îl ajute atunci când are o problemă.

Gabriela Maalouf: “Dacă nu își capătă dependența sănătoasă, copilul tinde să rămână dependent până… la adânci bătrâneți.“

Vedem copii care se mârâie sau mâțâie și avem senzația că sunt răsfățați. De fapt, ei fac asta pentru că nu au primit răspuns la nevoile lor și atunci au învățat să plângă suficient de mult cât să epuizeze pe altcineva emoțional și probabil că au primit atenție. Nu au dezvoltat un atașament securizant, “chiar dacă mama nu îmi răspunde la nevoie în momentul acesta, eu am încredere în ea și o să îmi dea ce am cerut”.

După ce învață că pot conta pe ajutorul mamei, trec apoi la autonomie.

Independența sănătoasă

Cum arată independența nesănătoasă “lasă-mă în pace pentru că doar eu  știu să fac, eu pot să mă descurc singur, nu am nevoie de tine”.

un copil autonom va spune: “eu pot să fac lucrul asta singur, dacă am nevoie de tine, îți cer ajutorul’. Copilul acceptă că s-ar putea să aibă nevoie de ajutor.

Dacă insistăm însă și cerem prea mult copilului să fie autonom “îmbracă-te singur, mănâncă singur”, poate să ajungă să creadă că mama este fericită doar când el poate să facă singur lucrurile. Nu cere ajutor, se va simți obligat să facă singur și când nu va reuși, va plânge. Liniile sunt foarte fine între aceste concepte.

Nevoi și dorințe

Gabriela Maalouf spune că “după ce copilul a descoperit dependența și independența sănătoase, intrăm într-o etapă nouă. Împărțim cerințele copiilor în NEVOI și DORINȚE.”

Dacă sunt nevoi fiziologice sau emoționale trebuie să răspundem la ele cât mai repede. Dorințele, însă, le rezolvăm în timp, nu imediat. Evident că apare frustrarea că nu a obținut ce dorea în momentul în care dorea, dar frustrarea este o emoție firească. Îi ajută pe copii să nu fie coplesiți de frustrare. Rezistența la frustrare trebuie crescută pentru că oricum o să ajungă să o experimenteze la grădiniță, la școală, la serviciu. Dacă nu sunt obișnuiți, când cresc, pot ajunge în situații când nu pot suporta frustrarea și se poate ajunge chiar și la tragedii.

Ce mi-a plăcut mie maxim din ce a spus Gabriela Maalouf la seminar a fost că trebuie să le dăm copiilor afecțiune, iar ei găsesc singuri drumul spre autonomie.

Pe Gabriela Maalouf o găsiți aici. Are tot felul de seminarii, din care putem afla lucruri interesante.

Alte panici și bucurii de mamă găsiți aici. 

Photo by Kha Ruxury from Pexels

Photo by Skitterphoto from Pexels

Abonează-te la newsletter ca să afli când scriu ceva nou.

Îți plac poveștile mele și vrei să colaborăm pentru proiectul tău? 

Lasă un comentariu...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește și...

expunere la ecrane

Efectele negative ale supraexpunerii copiilor la ecrane

Cazurile de copii cu întârzieri în dezvoltarea psihică și a limbajului, deficit de atenție, hiperactivitate, tulburări de comportament au crescut cu 34%, conform specialiștilor Asociației pentru Sănătate Mintală a Copilului. Iar lucrul

Hai să păstrăm legătura

Abonează-te la Newsletter