Oana Hagiescu – Blog de Mămiceală

Bullying la vârste mici?

bullying

În parc. Mulți copii, ca într-o zi caldă și frumoasă după zile cu frig și ploaie. De la exploratori cu pași nesiguri, până la neastâmpărați mai mărișori, pe la 5 ani.

Credeam că tocmai vârstele relativ apropiate vor fi un liant de împrietenire. Se jucau pe categorii, cei mici într-o parte, cei mai mărișori într-o zonă mai extinsă.

Alexa se dădea într-un leagăn farfurie, împreună cu un băiețel. În parc o las să se descurce singură, dar stau la o distanță mică, cât să pot să intervin dacă există riscul să se lovească.

Un grup de 4 copii mai înăltuți, urcați pe poziție dominantă, pe tobogan, au început să îi strige băiețelului de jos “bebeluș”.

Un cuvânt relativ inofensiv, dar cu o conotație negativă!

“Nu ești destul de mare, ca noi”, “nu ești destul de bun”, “noi suntem mai șmecheri” – asta am înțeles eu din acest cuvânt spus cu un aer batjocoritor, așa cum pot câteodată copiii să vorbească. Asta a înțeles și băiețelul luat în vizor. Nu am intervenit, curioasă să văd ce se întâmplă. Au continuat până când copilul a început să plângă. Își dădeau coate și râdeau, le reușise strategia de intimidare. Băiețelul a plecat plângând la bunicul aflat în apropiere.

O așa victorie cerea o nouă provocare și atenția le-a fost atrasă de… Alexa.

Au început să îi spună și ei “bebelușă”. Din nou nu am intervenit, voiam să văd ce face. Și m-a surprins extraordinar de plăcut. S-a ridicat în picioare, parcă pentru a fi mai înaltă și a strigat către micuții agresori verbali “Eu nu sunt bebelușă, am trei ani și 8 luni!”. Am rămas paf! Și eu și ei. S-a întors apoi către mine și a continuat să se joace. Un băiețel care strigase se uita la mine derutat, nu se aștepta la așa ceva și nu știa cum să reacționeze.

Noi am plecat la leagăn și i-am lăsat discutând. Deruta nu a durat mult, pentru că după 5 minute am auzit același cuvânt rostit unui alt băiețel. O bunică încerca să le spună că nu este frumos să spui așa. Tăticul copilului vizat acum se uita și el cu uimire și l-a luat de acolo când a început să plângă. A doua “victimă”.

În sfârșit a apărut în cadru mama unuia dintre cei 4 copii. Stătea pe bancă cu celelalte și dezbăteau ceva important. A venit lângă copil, i-a spus “Nu mai spune așa că plecăm acasă!” și s-a întors pe bancă. Am aflat ulterior că cei mici erau toți în aceeași grupă la grădiniță, erau “gașcă”.

Un “plecăm acasă” nu este suficient! Până la bullying este doar un pas!

Copiii aceștia vor continua să aibă acest tip de comportament, poate vor găsi alte modalități să-i intimideze pe cei care nu știu să riposteze. Acum își testează limitele și puterea, dar dacă acest comportament este repetat, devine bullying.

Legea nr. 221/2019 pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011 spune “În unitățile de învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale sunt interzise comportamentele care constau în violența psihologică – bullying.”.

Dar ce ne facem în parc când observăm forme de agresiune?

Eu am încercat să rămân calmă și să nu mă duc la mamele copiilor. I-am explicat Alexei că ceea ce făceau acei copii este greșit și că este normal ca ceilalți băieței să se simtă ciudat sau să plângă. I-am explicat că nu are ea nicio vină în această poveste, că pur și simplu grupul urmărea să îi supere. Și i-am mai spus că sunt foarte mândră de ea și de cum a știut să se apere.

Cred foarte tare în socializarea copiilor în parc, în libertatea de mișcare și descoperirea spațiilor personale. Relațiile viitoare se creează pe “câmpul de luptă” din zona de joacă.

Cred și în socializarea părinților în timp ce copiii se joacă.

Dar haideți să îi și urmărim ce fac cu ceilalți copii și să împiedicăm comportamentele de tip bullying de la vârste fragede!

Aici am vorbit despre bullying cu Monica Popescu, de la Radio Itsy Bitsy, care a lucrat la campania națională de prevenire a bullying-ului. 

Foto: https://pixabay.com/

Abonează-te la newsletter ca să afli când scriu ceva nou.

Îți plac poveștile mele și vrei să colaborăm pentru proiectul tău?

Lasă un comentariu...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește și...

expunere la ecrane

Efectele negative ale supraexpunerii copiilor la ecrane

Cazurile de copii cu întârzieri în dezvoltarea psihică și a limbajului, deficit de atenție, hiperactivitate, tulburări de comportament au crescut cu 34%, conform specialiștilor Asociației pentru Sănătate Mintală a Copilului. Iar lucrul

Hai să păstrăm legătura

Abonează-te la Newsletter