Oana Hagiescu – Blog de Mămiceală

Beneficiile euritmiei pentru copii

euritmia

Euritmia este o formă de artă creată în 1912 de Rudolf Steiner.

Deși poate fi ușor confundată cu dansul, în euritmie nu se folosește muzica sau cuvântul ca suport pentru mișcare, ci mișcarea se naște din sunet.

Această formă de artă este o parte esențială a programei în școlile Waldorf.

Profesorii de euritmie îi ajută pe copii să dobândească o grație interioară și exterioară, iar aceștia încep să-și înțeleagă propriile mișcări, precum și mișcările altora și importanța spațiului.

Despre cum îi ajută pe copii această formă de artă, care este și o metodă pedagogică, am vorbit cu Flavia Tomescu, euritmist care activează în domeniul pedagogic și artistic.

  • Prin ce se deosebește euritmia de dans?

Când vorbim despre dansul contemporan, muzica este interpretată după ce trece prin filtrul subiectivității, când vorbim despre balet, vorbim despre un set de mișcări mecanice executate cu excepțională virtuozitate. În euritmie însă, muzica sau cuvântul sunt transpuse în mod obiectiv în gest și formă.
Spre exemplu, euritmia muzicală exprimă muzica printr-o geometrie a tonurilor și prin diferite mișcări obiective, care corespund intervalelor, acordurilor minore sau majore.
Fiecare gest este umplut de substanță sufletească. Centrul de greutate al euritmistului, care reprezintă izvorul mișcărilor sale, este ridicat în zona inimii și tot către inima spectatorului se îndreaptă ceea ce are artistul de oferit. De aceea euritmia poate fi greu de înțeles dacă este privită cu ochii intelectului și nu ai inimii.

  • De la ce vârstă pot începe copiii să frecventeze cursuri de euritmie?

În general euritmia este recomandată începând de la vârsta de 3 ani. Această vârstă marchează momentul în care copilul începe să spună ”eu”, semn clar că se percepe pe sine în interiorul său.
Un coleg a adus în conversație o imagine foarte frumoasă, la un moment dat când vorbeam despre copiii care încă nu au împlint 3 ani. El a spus:  ”Copii sunt precum un voal de mătase care reacționează chiar și la cea mai mică suflare de vânt. De aceea, în preajma lor trebuie să fim extrem de gentili și în desăvârșită liniște interioară, astfel încât să nu tulburăm mișcarea voalului de mătase ”.

  • Care sunt beneficiile euritmiei pentru copii?

Copilul este extrem de permeabil în fața impresiilor senzoriale, fie pozitive sau negative, care vin către el din mediul înconjurător, el preluând totul cu un interes enorm față de tot ce întâlnește.

Cuvântul euritmie vine din limba greacă și înseamnă ”ritm armonios”. Prin euritmie putem aduce în armonie lumea gândurilor, a sentimentelor și a impulsurilor de voință. Iată valența subtilă și terapeutică a euritmiei pedagogice.

Copiii învață prin mimetism nu doar de ordin fizic, ci și sufletesc. De aceea este important ca gesturile prin care adulții se manifestă în preajma copiilor, să fie clare, blânde, însuflețite, creatoare de imagini.

În euritmie copiii au șansa de a exersa, prin intermediul basmelor, poeziilor, jocurilor de ritm și al muzicii, mișcări pline de sens, care le ajută să își cunoască și să înțeleagă geografia corpului, să perceapă spațiul și să dezvolte abilitați sufletești și sociale sănătoase.

  • Este recomandată această activitate și copiilor hiperactivi?

Prin euritmie pot fi corectate anumite tulburări comportamentale, dar depinde mult de nivelul de gravitate al afecțiunii. Pentru copiii cu nevoi speciale este recomandată euritmia terapeutică, practicată în ședințe individuale.
Euritmia terapeutică este un vast și complex domeniu, diferit de cel al euritmiei artistice și necesită ani de pregătire și experiență. În România există destul de mulți euritmiști care au această formare.

Ce grădinițe și școli au în programă euritmia afli din articolul scris pentru depici.ro. 

Despre cum copiii care merg la teatru au performanțe mai bune la școală am scris aici.

Abonează-te la newsletter ca să afli când scriu ceva nou.

Îți plac poveștile mele și vrei să colaborăm pentru proiectul tău? 

Lasă un comentariu...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește și...

expunere la ecrane

Efectele negative ale supraexpunerii copiilor la ecrane

Cazurile de copii cu întârzieri în dezvoltarea psihică și a limbajului, deficit de atenție, hiperactivitate, tulburări de comportament au crescut cu 34%, conform specialiștilor Asociației pentru Sănătate Mintală a Copilului. Iar lucrul

Hai să păstrăm legătura

Abonează-te la Newsletter