Oana Hagiescu – Blog de Mămiceală

Cărți care ne plac: “Aventurile Lunei în lumea cuvintelor sucite” de Diana Popescu

Aventurile Lunei in lumea cuvintelor sucite

Știi ce este un ștrudel?  Vei fi tentat să spui că este un desert bun-bun cu mere sau brânză, în care pui sau nu stafide, peste care presari sau nu zahăr pudră.

Dar dacă te cheamă Luna răspunsul este “ștrudel e un ștrumf călare pe un pudel“.

Pentru că Luna, eroina cărții “Aventurile Lunei în lumea cuvintelor sucite”, este o fetiță cu păr neastâmpărat, care știe cum se termină toate poveștile, știe cum se pronunță toate cuvintele și care… se plictisește.

Fetița aceasta neastâmpărată vrea să schimbe finalul poveștilor și să inventeze cuvinte noi, în așa fel încât nimeni să nu se mai plictisească.

Ingredientul ei secret este un borcan de dulceață specială, glumeață, care are gust bun și face să apară chestii distractive la fiecare lingură.

Cu așa ingredient apar cuvinte ca: “fructișag” – atunci când furi fructe sau “saramurai” – un samurai care s-a bălăcit prea mult în mare.

Cei din jur află că există și vârcolaci buni, care îți vin în ajutor și care se numesc “vârcolaci de salvare” sau că portocalele liniștite sunt niște “portocalme”.

Cu ajutorul cuvintelor sucite, Luna aduce zâmbete pe fețele oamenii pe care îi întâlnește.

Duduia Cârlionț, așa cum îi spune bunicul, inventează un cuvânt pentru orice: cozomacii sunt cozonacii cu mac, iar cei cu nuci se numesc, evident, cozonuci.

Și are tot felul de dileme legate de cuvinte: nu i se pare corect să existe împărțirea fete-băieți, iar în cazul lucrurilor să nu fie tot așa. Crede că ar fi normal ca la mâini să avem 5 degețele și 5 degeței, să avem piciorușe și picioruși, să mâncăm papanași și papanașe și să ne plimbăm cu biciclete și bicicleți.

Ilustrațiile sunt realizate de Alexandra Radu, care pe lângă desene mai realizează și ceramică din porțelan.

Cartea “Aventurile Lunei în lumea cuvintelor sucite” de Diana Popescu a apărut la Editura Vellant și are 80 de pagini.

Vârstă recomandată: 6-12 ani.

Dacă vreți să îl cunoașteți pe regele Superbus Exoticum Întâiul și pe fata lui cea peltică Alintaceea Mofturosidia, am scris pentru depici.ro mai multe despre această carte.

Despre altă carte care ne place, „Poruncița” de Johanna Lindemann și Astrid Henn am scris aici.

Abonează-te la newsletter ca să afli când scriu ceva nou.

Îți plac poveștile mele și vrei să colaborăm pentru proiectul tău?

Lasă un comentariu...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește și...

expunere la ecrane

Efectele negative ale supraexpunerii copiilor la ecrane

Cazurile de copii cu întârzieri în dezvoltarea psihică și a limbajului, deficit de atenție, hiperactivitate, tulburări de comportament au crescut cu 34%, conform specialiștilor Asociației pentru Sănătate Mintală a Copilului. Iar lucrul

Hai să păstrăm legătura

Abonează-te la Newsletter