Oana Hagiescu – Blog de Mămiceală

7 beneficii ale șahului – de ce ar trebui să joace șah copiii

sah pentru copii

Este binecunoscut faptul că, în primii ani de viață, copiii au o capacitate uriașă de învățare. Cei mici dobândesc numeroase abilități în această perioadă. Sunt capabili să învețe limbi străine sau diferite competențe fizice.

Ne dorim să îi pregătim pentru viitor, în cel mai bun mod posibil. Poate că șahul ar putea fi o variantă pentru a realiza lucrul acesta.

Numeroase studii psihologice au arătat beneficiile pe care copiii le au de pe urma practicării șahului.

Am studiat pentru depici.ro o listă cu aceste beneficii.

  • Șah crește IQ-ul copilului tău

Mai multe cercetări au fost făcute pe această temă. Unul dintre cele mai recente studii este cel realizat în Venezuela, care a demonstrat că 4.000 de elevi au avut scoruri IQ mai mari după 4 luni în care au jucat șah. Așa că mutarea pieselor pe pătrățele alb-negre nu este o activitate obișnuită. Dacă vrei să ai un copil inteligent, șahul este o modalitate de a realiza această dorință.

  • Șah îi ajută pe copii să învețe să rezolve probleme

Ca părinte, un lucru absolut necesar pe care trebuie să-l faci este să-ți pregătești copilul pentru rezolvarea problemelor care pot apărea. Cu cât începi să faci lucrul acesta mai devreme, cu atât vei avea un copil mai independent și sigur pe el.  Această capacitate de a rezolva probleme se poate aplica apoi în orice domeniu, pentru că micuții învață să ia decizii abstracte, în mod independent.

  • Șahul îmbunătățește abilitățile spațiale

Acest lucru este foarte important în șah pentru că trebuie să observe pozițiile pe tablă, să anticipeze mișcările și să manipuleze mental imaginile.

  • Jocul de șah îmbunătățește memoria

Șahul îmbunătățește memoria copilului tău pentru că în timp ce joacă șah, trebuie să își amintească mișcările adversarului și să își amintească deschideri, scheme și trucuri necesare în joc.

  • Șahul crește concentrarea

În timpul jocului de șah, concentrarea este una dintre cele mai importante cerințe. Este imposibil să joci șah și să te gândești la altceva. Copilul trebuie să fie concentrat la joc, să acorde atenție fiecărui detaliu și fiecărei piese. Această concentrare dobândită prin exersarea șahului poate fi aplicată în diferite situații de viață.

  • Prin șah copiii învață să planifice

O trăsătură caracteristică a jucătorilor de șah este că ei planifică indiferent unde se află, fac strategii și respectă reguli. Datorită șahului, copiii învață să facă cea mai bună alegere din mai multe opțiuni și exersează luarea de decizii sub presiunea timpului. Iar acest lucru îi poate ajuta la examene.

  • Șahul crește încredere în sine

Când joci șah, ești pe cont propriu, doar tu în față adversarului, iar când pierzi, trebuie să analizezi unde ai greșit. Jocul în sine și analiza de după fiecare meci, fie înfrângere, fie victorie, crește forța mentală și încrederea în sine. Copiii devin independenți și își asumă deciziile luate.

Poate copilul tău nu va fi atras de șah, dar se poate întâmpla să devină chiar campion. Nu ai de unde să știi, dacă nu îl lași să încerce.

Foto: https://pixabay.com/

Despre beneficiile teatrului pentru copii am scris aici.

Abonează-te la newsletter ca să afli când scriu ceva nou.

Îți plac poveștile mele și vrei să colaborăm pentru proiectul tău?

Lasă un comentariu...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește și...

expunere la ecrane

Efectele negative ale supraexpunerii copiilor la ecrane

Cazurile de copii cu întârzieri în dezvoltarea psihică și a limbajului, deficit de atenție, hiperactivitate, tulburări de comportament au crescut cu 34%, conform specialiștilor Asociației pentru Sănătate Mintală a Copilului. Iar lucrul

Hai să păstrăm legătura

Abonează-te la Newsletter